Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής Άγγελος Συρίγος μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Έλενα Καραγιάννη, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, για την σημασία της επίσκεψης του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα.

Ο καθηγητής,ανέλυσε το τι σημαίνει η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μπάρακ Ομπάμα μετά την εκλογή του ΝτόναλντΤραμπ. Ξεκαθάρισε ότι τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα επάνω του, αφού αγωνιούν για την επόμενη ημέρα, άρα και στην χώρα μας . «Ο Ομπάμα είναι το αντίπαλο δέος στον Τραμπ. Είναι εκείνος που θα εκφράσει την αντίθετη άποψη», είπε ο κ. Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος διαφοροποιήθηκε από τις εκτιμήσεις πολλών, που πριν τις Αμερικανικές εκλογές εμφάνιζαν τον Μπαράκ Ομπάμα «ως μεσσία», ενώ μετά την εκλογή Τραμπ «τον ρίξαμε στα Τάρταρα» . «Η σημασία ενός Αμερικανού Προέδρου είναι πάρα πολύ μεγάλη . Ο Ομπάμα θα κάνει έναν απολογισμό της θητείας του με ένα ωραίο ντεκόρ τον Παρθενώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Συρίγος εκτίμησε ότι ο Ομπάμα θα εξηγήσει πως υπάρχουν δύο ζώνες: Η ζώνη της ειρήνης και η ζώνη του πολέμου. Και μάλιστα η Ελλάδα είναι στη ζώνη της Ειρήνης, αλλά ακουμπά στην ζώνη του πολέμου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, με την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα δηλώνεται εμμέσως η δυσαρέσκεια απέναντι στην Τουρκία, ενώ διευκρίνισε ότι και η ρητορική του Τραμπ είναι υπέρ των Κούρδων αλλά και του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι που θεωρείται από την Τουρκία σφετεριστής.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: