ΑP Photo

Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι το βιβλίο του Ευάγγελου Βενέτη «Ο Γόρδιος δεσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ» έπειτα από την νέα ανάφλεξη της κατάστασης στην περιοχή του Καυκάσου.

 

Η σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (ΝΚ) παραμένει ένα από τα πιο δύσκολα και μακροχρόνια εδαφικά και εθνοτικά προβλήματα στον κόσμο. Όπως συνηγορούν και οι εκάστοτε αναφλέξεις στη Γραμμή Επαφής και την διασυνοριακή περιοχή μεταξύ  Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Στη σύγκρουση του ΝΚ αντιπαρατίθεται σε νομικό επίπεδο Διεθνούς Δικαίου η Αρχή της Εδαφικής Ακεραιότητας (Αζερμπαϊτζάν) και η Αρχή της Αυτοδιάθεσης (Αρμενία). Στο νομικό αυτό διάλογο υπεισέρχεται ο παράγοντας της διεθνούς και περιφερειακής γεωπολιτικής με όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να ασκούν την επιρροή τους προς όφελος της μίας ή της άλλης πλευράς. Αποτέλεσμα αυτής της συνύπαρξης της έννοιας του νομικού δικαίου και του πραγματιστικού δικαίου του ισχυρού είναι η εύθραυστη ισορροπία αδιεξόδου που έχει επικρατήσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στο ΝΚ.

Η Ελλάδα  έχει συμφέροντα στην περιοχή τόσο με το Αζερμπαϊτζάν όσο και με την Αρμενία. Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι η ενημέρωση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού για τις κύριες παραμέτρους του προβλήματος του ΝΚ και η διαμόρφωση μιας σαφούς εικόνας για την τωρινή κατάσταση αλλά και την προοπτική επίλυσης του προβλήματος.

 

Μοιράσου το άρθρο: