Ο Κωνσταντίνος Φίλης , διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα, τη Φωνή της Ελλάδας και τους Περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου.

Ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «παίζει ένα παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού» και αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, που θέτουν σε αμφισβήτηση την συνθήκη της Λωζάνης είπε χαρακτηριστικά: «είναι ένας λαϊκίστικος εθνικισμός από την πλευρά του Τούρκου προέδρου», εξηγώντας ότι έτσι θέλει να προσεταιριστεί τα εθνικιστικά στοιχεία στο εσωτερικό της χώρας για να προχωρήσει στην αλλαγή Συντάγματος, αλλά και ταυτόχρονα να απειλήσει σε διεθνές επίπεδο, ώστε να προωθήσει τα συμφέροντά της κυρίως στην Μ. Ανατολή.

Ο διευθυντής ερευνών του ΙΔιΣ αναφερόμενος στην αποτυχία των πρόσφατων διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού είπε ότι δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, αφού ενόψει της αλλαγής ηγεσίας κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά δευτερευόντως και στον ΟΗΕ υπάρχει μια επιφυλακτικότητα για την διαμόρφωση των νέων ισορροπιών. Ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι η εκλογή Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργεί προσδοκίες στην Τουρκία για καλύτερη αντιμετώπισή της στα κέντρα λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ.

Ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι κάθε προσπάθεια και σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού είναι χειρότερο από τα προηγούμενα (για τα ελληνικά συμφέροντα) κι ότι εκτός από το εδαφικό υπάρχει σήμερα «μία χαώδης διαφορά» μεταξύ ελληνικής και τουρκικής πλευράς στο θέμα των εγγυήσεων καθώς εμείς μιλάμε για κατάργηση ενώ οι Τούρκοι δεν συζητούν καν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: