Ο συριακός στρατός κατάφερε να διεισδύσει το βράδυ της Τετάρτης σε μια πόλη-κλειδί στον πολιορκημένο, ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γούτας.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος επιτέθηκαν στη Χαμουρίγε» και «κατάφεραν να πάρουν εν μέρει τον έλεγχο», στο νότιο τμήμα του θύλακα που ελέγχεται από οργανώσεις ανταρτών και τζιχαντιστών, ανατολικά της Δαμασκού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της Ρωσίας, εξαπέλυσε στις 18 Φεβρουαρίου νέα, ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον της ανατολικής Γούτας προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο του τελευταίου οχυρού των αντικαθεστωτικών ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.

Η επίθεσή έχει χωρίσει τον θύλακα σε τρία κομμάτια, το καθένα από τα οποία ελέγχεται από διαφορετικές οργανώσεις ανταρτών.

Η περιοχή γύρω από τη Χαμουρίγε ελέγχεται από την οργάνωση Φάιλακ αρ Ραχμάν. Έγινε στόχος εντατικών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την Τετάρτη, ο ανταποκριτής είδε στην είσοδο ενός σπιτιού έναν άνδρα με τα πτώματα των δύο παιδιών του στα χέρια.

Ένας γιατρός στην περιοχή ανέφερε ότι τα σωστικά συνεργεία αδυνατούν να προσφέρουν βοήθεια σε θύματα στην περιοχή λόγω της σφοδρότητας των βομβαρδισμών.

«Οι τραυματίες είναι στους δρόμους. Δεν μπορούμε να τους διακομίσουμε. Τα καταδιωκτικά πλήττουν ό,τι κινείται», ανέφερε ο γιατρός, Ισμαήλ αλ Χάτιμπ. «Δεν ξέρουμε τι απέγιναν κάποιες οικογένειες που τράπηκαν σε φυγή εν μέσω των βομβαρδισμών».

Στο μεταξύ, η Ρωσία αναμένει πως τουλάχιστον 100 άμαχοι θα εγκαταλείψουν σήμερα την περιοχή της ανατολικής Γούτα, στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Επίσης στην ανατολική Γούτα θα παραδοθούν περίπου 137 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα, πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο το Κέντρο Συμφιλίωσης για την Συρία, ένα σώμα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε σήμερα ότι 25 φορτηγά με βοήθεια αναμένουν στο πέρασμα Αλ Ουαφιντίν στο βόρειο τμήμα της πολιορκούμενης ανατολικής Γούτα.

Εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Προγράμματος Επισιτισμού δήλωσε ότι η αυτοκινητοπομπή περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα αλευριού από σιτάρι για 26.000 ανθρώπους στον θύλακα αυτόν τον οποίο ελέγχουν οι αντάρτες και πολιορκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Η αυτοκινητοπομπή θα κατευθυνθεί προς την πόλη Ντούμα, της ανατολικής Γούτα.

Περισσότεροι από 1.220 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Γούτα από τη 18η Φεβρουαρίου, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έχει δώσει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το άρθρο: