Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο του Χάμζα μπιν Λάντεν, του αγαπημένου γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν και πιθανολογούμενου διαδόχου του στην ηγεσία της Αλ Κάιντα.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει την πληροφορία αυτή από τα τέλη Ιουλίου.

«Ο Χάμζα μπιν Λάντεν, ο ανώτατος υπεύθυνος της Αλ Κάιντα και γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν, σκοτώθηκε σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση των ΗΠΑ στην περιοχή των συνόρων του Αφγανιστάν με το Πακιστάν» ανέφερε ο Τραμπ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία.

«Η απώλεια του Χάμζα μπιν Λάντεν δεν στερεί μόνο από την Αλ Κάιντα την ηγεσία της και τη συμβολική σύνδεση με τον πατέρα του, αλλά υπονομεύει επίσης και τις σημαντικές επιχειρησιακές δραστηριότητες της οργάνωσης. Ο Χάμζα μπιν Λάντεν συνεργάστηκε με διάφορες τρομοκρατικές ομάδες», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως για τον θάνατο του Χάμζα μπιν Λάντεν. Αρνήθηκε όμως να δώσε περισσότερες διευκρινίσεις. «Δεν έχω τις λεπτομέρειες. Και, αν τις είχαν δεν είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσα να τις μοιραστώ μαζί σας», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου, σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Χάμζα σκοτώθηκε πριν από πολλούς μήνες, κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ενημερωθεί τότε για την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Δεν είναι σαφές για ποιον λόγο ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να κάνει αυτήν την ανακοίνωση σήμερα, μήνες μετά τον θάνατο του.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: