Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Ουάσινγκτον χρονοτριβεί στη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και επανέλαβε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει από μόνη της δράση, αν χρειαστεί.

Ο Τσαβούσογλου, προειδοποίησε μάλιστα ότι «η υπομονή εξαντλείται», ενώ την Άγκυρα επισκέπτεται ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος,  στον οποίο ήδη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί νέο κύμα μεταναστών από τη Συρία.

Το τελεσίγραφο που έθεσε το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποιεί για μονομερή δράση, αν η ζώνη ασφαλείας δεν εγκαθιδρυθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προειδοποίηση που επανέλαβε ο Τσαβούσοβλου σήμερα, 20 ημέρες πριν από το τέλος του μήνα.

Ο Ερντογάν έχει πει ότι η Τουρκία σκοπεύει να στείλει ένα εκατομμύριο από τα 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας και προειδοποίησε πως η Άγκυρα θα «ανοίξει τις πύλες» προς την Ευρώπη, εκτός εάν λάβει διεθνή υποστήριξη.

H Τουρκία, που χαρακτηρίζει τις YPG τρομοκρατική οργάνωση, θέλει οι επιχειρήσεις να επεκταθούν γρήγορα σε βάθος 32 χλμ. από τα σύνορά της και να τεθεί η περιοχή υπό τον έλεγχο τουρκικών στρατευμάτων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε νωρίτερα πως η Τουρκία απορρίπτει την προστασία των YPG από την Ουάσινγκτον και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες έχουν διαφορές «σε κάθε βήμα» στις συνομιλίες για τη ζώνη ασφαλείας.

Οι δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν ζώνη ασφαλείας, όπως την αποκαλεί η Άγκυρα, κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας και να εκκαθαρίσουν την περιοχή από μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας. Την Κυριακή, δυνάμεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή χερσαία στρατιωτική περιπολία τους στην περιοχή.

Οι YPG είναι κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η υποστήριξη των ΗΠΑ έχει εξοργίσει την Τουρκία και έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

 

Στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όπου η Τουρκία έχει στρατεύματα και όπου η Άγκυρα συμφώνησε το 2017 με τη Μόσχα και την Τεχεράνη να μειώσουν τις εχθροπραξίες, οι μάχες έχουν αναζωπυρωθεί τους τελευταίους μήνες και εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνοντας τις πιθανότητες να δημιουργηθεί άλλο ένα κύμα προσφύγων προς την Τουρκία.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε αντιπαράθεση σε πολλά θέματα τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων και η αγορά από την Άγκυρα ρωσικών αμυντικών συστημάτων που μπορεί να προκαλέσει κυρώσεις των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος σήμερα στο διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως μίλησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και πρόσθεσε: «Θέλουμε περισσότερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ να επενδύσουν στη χώρα μας».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Anadolu

Σχετική είδηση: Ερντογάν: Δώστε μας χρήματα για το προσφυγικό ή ανοίγουμε τα σύνορα-Ηχηρή απάντηση της Αθήνας (video)

Μοιράσου το άρθρο: