Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν επίσημα από τη Γερμανία να συμμετάσχει μαζί με τη Γαλλία και τη Βρετανία σε αποστολή προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων διαμέσου του Στενού του Χορμούζ, ανοικτά του Ιράν, και «να αντιμετωπίσουν την ιρανική επιθετικότητα», όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο.

«Μέλη της γερμανικής κυβέρνησης κατέστησαν σαφές πως η ελευθερία της ναυσιπλοΐας θα πρέπει να προστατευθεί. Η ερώτησή μας είναι, να προστατευθούν από ποιον», δήλωσε η εκπρόσωπος της πρεσβείας, Ταμάρα Στέρνμπεργκ-Γκρέλερ.

Η ένταση κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες με επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη, που διαψεύδει κάθε ανάμιξη.

«Δεν υπάρχει quid pro quo (αντιστάθμισμα)», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο ανταλλαγής του υπό κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόπλοιου που ακινητοποιήθηκε κοντά στο Γιβραλτάρ, με το βρετανικής σημαίας πλοίο που «συνέλαβε» η ισλαμική δημοκρατία στον Κόλπο.

Η BP δεν έχει οδηγήσει κανένα από τα δεξαμενόπλοιά της μέσω του Στενού του Χορμούζ μετά την απόπειρα στις 10 Ιουλίου του Ιράν να συλλάβει ένα από τα σκάφη της, όπως ανακοίνωσε ο οικονομικός διευθυντής της βρετανικής εταιρίας Μπράιαν Γκίλβαρι.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, τρία ιρανικά σκάφη προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τον διάπλου μέσω του Στενού του Χορμούζ ενός τάνκερ που διαχειριζόταν η BP αλλά αποσύρθηκαν ύστερα από τις προειδοποιήσεις βρετανικού πολεμικού ναυτικού.

Μοιράσου το άρθρο: