Αποτροπιασμό δήλωσε ότι αισθάνεται η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μισέλ Μπατσελέτ, αναφερόμενη στις συνθήκες υπό τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν υπό κράτησιν μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά.

«Ως παιδίατρος, αλλά επίσης ως μητέρα και πρώην αρχηγός κράτους, είμαι βαθιά σοκαρισμένη από το γεγονός ότι παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στο πάτωμα σε πολυπληθή κέντρα, χωρίς πρόσβαση σε κατάλληλες φροντίδες υγείας, τροφή και με κακές συνθήκες υγιεινής», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

«Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν κάνει επικίνδυνα ταξίδια με τα παιδιά τους σε αναζήτηση προστασίας και αξιοπρέπειας, για να ξεφύγουν από την βία και την πείνα…Όταν τελικά πιστεύουν ότι έφθασαν στην ασφάλεια, μπορεί να βρεθούν χωρισμένοι από τους αγαπημένους τους και κλειδωμένοι υπό αναξιοπρεπείς συνθήκες. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει πουθενά».

Η στέρηση της ελευθερίας των ενηλίκων πρέπει να αποτελεί έσχατο μέτρο και θα πρέπει να λαμβάνεται για την μικρότερη δυνατή χρονική περίοδο βάσει νομικών εγγυήσεων και σε συνθήκες που πληρούν τις διεθνείς προϋποθέσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Η κράτηση ενός παιδιού ακόμη και για μικρές χρονικές περιόδους υπό καλές συνθήκες θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη υγεία και ανάπτυξή του. «Η διαχείριση των συνόρων…δεν πρέπει να βασίζεται σε στενές πολιτικές με στόχο μόνο τον εντοπισμό, την κράτηση και την απέλαση των παράτυπων μεταναστών», καταλήγει η Μισέλ Μπατσελέτ.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Μοιράσου το άρθρο: