ΟΗΕ: «Σχέδιο συμφωνίας» για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Οι εμπόλεμοι στη Λιβύη που συνομιλούν στη Γενεύη επεξεργάσθηκαν ένα «σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» που θα επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να επιβλέψουν «την ασφαλή επιστροφή των αμάχων στις ζώνες τους», ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΟΗΕ.

«Τα δύο μέρη συμφώνησαν να παρουσιάσουν το σχέδιο συμφωνίας στους αντίστοιχους ηγέτες τους για νέες διαβουλεύσεις και να συνεδριάσουν και πάλι τον ερχόμενο μήνα για να επαναλάβουν τις συνομιλίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL).

Αν η συμφωνία επικυρωθεί από τα δύο στρατόπεδα, η UNSMIL θα αναλάβει να επιτηρήσει την κατάπαυση του πυρός με την Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή (JMC, σύμφωνα με τα αγγλικά αρχικά της) η οποία αποτελείται από δέκα υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους – πέντε από κάθε πλευρά.

Οι στρατιωτικές συνομιλίες είναι ένα από τα τρία σκέλη του ενδολιβυκού διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τα δύο άλλα να είναι το πολιτικό και το οικονομικό, κυρίως για τον διαμοιρασμό του πλούτου της χώρας.

Δύο συναντήσεις για το οικονομικό σκέλος έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Τυνησία και στο Κάιρο.

Ο πολιτικός διάλογος, που αναμένεται να ξεκινήσει μεθαύριο, Τετάρτη, θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των δύο λιβυκών στρατοπέδων και προσωπικότητες που έχουν προσκληθεί από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Γασάν Σαλάμε.

Η Λιβύη σπαράζεται από βία και μάχη για την εξουσία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων ενώ 140.000 έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος