Οικουμενικό Πατριαρχείο: Τουρκικό δημοσίευμα στοχοποιεί με αναληθείς ισχυρισμούς

Ειδική έκδοση 176 σελίδων του τουρκικού φιλοισλαμικού περιοδικού “Gerçek Hayat”, που ανήκει στον εκδοτικό όμιλο της γνωστής φιλοκυβενητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, στοχοποιεί ηγετικά μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και γνωστούς Τούρκους πολιτικούς και ισχυρούς επιχειρηματίες ισχυριζόμενη ότι συνεργάστηκαν με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. “Φυσικά δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς πρόσωπα όπως αυτό του Πατριάρχη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα τουρκικού περιοδικού. Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εσωτερικά θέματα της Τουρκίας. Με ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταγγέλλει πως το δημοσίευμα στοχοποιεί μέλη της κοινότητας και θρησκευτικούς ηγέτες με αναληθείς ισχυρισμούς.”

Η ειδική έκδοση που φέρει τον τιτλο “ΦΕΤΟ: Ποιος είναι ο αρχιτρομοκράτης Φετουλάχ Γκιουλέν; 100 ετών ιστορία της πιο ποταπής τρομοκρατικής οργάνωσης”, στοχοποιεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προβάλλοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι ήταν μεταξύ εκείνων που βοήθησαν τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν να οργανώσει το (αποτυχόν) πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Μάλιστα η ειδική έκδοση του τουρκικού περιοδικού που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και θα μείνει στην κυκλοφορία ώς τον Σεπτέμβριο του 2020, δημοσιεύει στο εξώφυλλό της φωτογραφίες ορισμένων από εκείνους που στοχοποιεί ως συνεργάτες του Γκιουλέν, μεταξύ των οποίων και την φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκτός από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στοχοποιείται επίσης ο Αρχιραββίνος της εβραϊκής κοινότητας της Τουρκίας, ο πρώην Πατριάρχης της Αρμενίων της Τουρκίας Σνόρκ Καλουστιάν, αλλά και του εκλιπόντος Πάπα, Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου.

Η λίστα αναφέρει επίσης ονόματα αποθανόντων Τούρκων (όπως του Ισμέτ Ινονού, Μπουλέντ Ετσεβίτ, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ,) ανώτατων στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μεγαλοϊδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας αλλά και ξένων ηγετών όπως της Χίλαρι Κλίντον.

Σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αναρτήθηκε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χειρίζεται, αναφέρονται τα εξής:

“Σε δημοσίευμα του περιοδικού Gerçek Hayat στοχοποιούνται μέλη των (σσ μειονοτικών) κοινοτήτων και θρησκευτικοί ηγέτες, με αποτέλεσμα να δυσαρεστούνται οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι που είναι μέλη του λαού μας.
Θεωρούμε απαραίτητη την πληροφόρηση του κοινού, καθώς όσο είναι ιδιαίτερα λυπηρή η πράξη τόσο είναι και ιδιαίτερα σοβαροί και ανεύθυνοι οι μη ρεαλιστικοί ισχυρισμοί που προκαλούν ανησυχία στην Ορθόδοξη κοινότητα της Τουρκίας.
Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανισθούν ρατσιστικά φαινόμενα και βεβηλώσεις, όπως συμβαίνει σε διάφορες χώρες. Και ο Εξοχότατος Πατριάρχης είναι βαθιά στενοχωρημένος που του επιρρίπτεται τέτοιου είδους μομφή, παρά την υποστήριξη που παρέχει στο πλαίσιο του εφικτού στο Κράτος μας.
Θα θέλαμε να δηλώσουμε πως κάνοντας την ανακοίνωση αυτή στο αξιότιμο κοινό, είμαστε βέβαιοι πως οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα”.
Επίσης, η εβραϊκή Κοινότητα Τουρκίας σε ανάρτηση στο λογαριασμό της στο twitter  αναφέρει –για το ίδιο γεγονός- τα ακόλουθα:
“Καταδικάζουμε την διάκριση και την πρόκληση που προκαλούν δημοσιεύσεις με μη ρεαλιστικές κατηγορίες σε βάρος του Αρχιραββίνου μας. Αυτές οι δημοσιεύσεις μίσους, προκαλούν ζημία στην Τουρκία. Από την πλευρά μας ελπίζουμε σε άμεση αποκατάσταση των δημοσιεύσεων μίσους –μέσω της εκπαίδευσης και της νομικής οδού- καθώς πλήττουν την Τουρκία μας της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι”.

Ανταπόκριση:Αριάννα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος