Κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων προκαλεί η εισβολή στη Συρία. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι σε κάθε πόλεμο χύνεται αίμα και ζήτησε διάλογο, προκαλώντας την οργή της τουρκικής κυβέρνησης.

«Η στρατιωτική επέμβαση του ’74 που εμείς αποκαλούσαμε «Ειρηνευτική Επιχείρηση», ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε «Πηγή Ειρήνης» δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε ο Ακιντζί με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τον ανακάλεσε στην τάξη λέγοντας πως είναι άδικο να μην γνωρίζει κάποιος τα όριά του, ενώ συμπλήρωσε πως η θέση που έχει ο τουρκοκύπριος ηγέτης κερδήθηκε χάρη στην παρέμβαση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Σκληρή ήταν και η απάντηση του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

«Η δήλωση αυτή του Μουσταφά Ακιντζί κάνει τα κόκαλα των μαρτύρων και των στρατιωτών που κείτονται δίπλα δίπλα στο μνημείο ηρώων να τρίζουν», είπε ο Οκτάϊ.

Αφού κατέβασε την ανάρτησή του, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως παρεξήγησαν τα λεγόμενά του και δεν εννοούσε να υπάρξει διάλογος με τους τρομοκράτες, αλλά με την Συρία.

Δεν πήρε πίσω όμως το γεγονός ότι η λεγόμενη επιχείρηση στην Κύπρο επρόκειτο καθαρά για έναν πόλεμο.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: