Παγκόσμια κατακραυγή για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (video)

Παγκόσμια οργή και κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, σύμβολο της Χριστιανοσύνης, και Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ευρωπαϊκή Ένωση, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κογκρέσο, και σημαντικές χώρες της Ευρώπης, καταδικάζουν απερίφραστα τις αποφάσεις της Άγκυρας, οι οποίες ταυτόχρονα βάζουν ταφόπλακα στον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας. Προκλητικός ο πρόεδρος της Τουρκίας στο διάγγελμά του, την ώρα που έξω από την Αγία Σοφία, πλήθος μουσουλμάνων πανηγύριζε σε εθνικιστικό παραλήρημα.

«Το τουρκικό έθνος δεν έχει μικρότερο δικαίωμα στην Αγία Σοφία από τους πρώτους κατασκευαστές του έργου αυτού, πριν από περίπου 1.500 χρόνια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εκατοντάδες θρησκευόμενοι Τούρκοι προσεύχονταν έξω από την Αγία Σοφία, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Άγκυρας να την μετατρέψει σε τζαμί.

«Η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να ανατρέψει μία από τις αποφάσεις ορόσημο της σύγχρονης Τουρκίας και η απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να θέσει το μνημείο υπό τη διεύθυνση της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων, είναι λυπηρή», αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προωθήσει τον διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο και να προωθήσει την ανοχή και τη συνύπαρξη» προσθέτει ο κ. Μπορέλ.

«Μας απογοητεύει η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να εγγυάται την πρόσβαση στην Αγία Σοφία σε όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για τη διαχείριση της Αγίας Σοφίας κατά τρόπο ώστε να παραμείνει προσβάσιμη στους πάντες», υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Να αναιρέσει την απόφασή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καλεί τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Στην ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός υποψήφιος εκφράζει τη λύπη του, τονίζοντας ότι το μουσειακό καθεστώς του μνημείου εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους.

«Η Αγιά Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγιά Σοφία υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους», υπογραμμίζει ο Τζο Μπάιντεν.

«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας της, η Αγία Σοφία χρησίμευσε ως τόπος λατρείας για μουσουλμάνους και χριστιανούς, και για δεκαετίες υπήρξε ένα εξαιρετικό και φιλόξενο κέντρο για ανθρώπους όλων των θρησκειών. Η κίνηση του Ερντογάν σήμερα είναι μια μεγάλη προσβολή για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο που βλέπουν στην Αγία Σοφία ως λαμπερό φως και σεβαστό ιερό χώρο», σημειώνει η ηγεσία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας.

Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση των τουρκικών αρχών, που ελήφθη χωρίς προηγούμενη συζήτηση, να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Το απόγευμα του Σαββάτου, μοιράστηκε τις σοβαρές ανησυχίες με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην UNESCO.

Να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας ζήτησε – μέσω της ΕΡΤ – ο ομοσπονδιακός Υφυπουργός Παιδείας της Γερμανίας. Ο Τόμας Ράχελ μιλώντας στον ανταποκριτή μας στο Βερολίνο, Γιώργο Παππά, εξέφρασε ανησυχία για τον περιορισμό των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

«Η Αγία Σοφία είναι παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Έχει βαθύτατη ιστορική σημασία τόσο για τους χριστιανούς όσο και για τους μουσουλμάνους. Η ακεραιότητα αυτού του εξαιρετικού αρχιτεκτονικού οικοδομήματος με την έννοια της ανοχής και της πολυμορφίας πρέπει να διατηρηθεί. Η Αγία Σοφία δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο αποκλεισμού και διαίρεσης. Πρέπει να παραμείνει χώρος συνάντησης και ανταλλαγής μεταξύ των διαφόρων θρησκειών. Βλέπω με ανησυχία την περιστολή θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, όπως π.χ. το αυθαίρετο κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα» τόνισε ο κ. Ράχελ.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αναφέρει: «Η Γαλλία θλίβεται για την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να τροποποιηθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και το διάταγμα του προέδρου Ερντογάν με το οποίο υπήχθη στη δικαιοδοσία της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων. Οι αποφάσεις αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση μια από τις πιο συμβολικές ενέργειες της σύγχρονης και λαϊκής Τουρκίας».

«Λυπούμαστε βαθιά για τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε. Η κατάργηση του καθεστώτος Μουσείου που την καταστούσε προσβάσιμη σε όλους τους πολιτισμούς και τις θρησκείες είναι ένα ακόμη βήμα μακριά από την Ευρώπη», τονίζει ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Figaro, ο Ερντογάν, με αυτή την κίνηση, αψηφά την Ευρώπη και βάζει τέλος στο όραμα του Μουσταφά Κεμάλ για τον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας.

Μόνη παραφωνία η δήλωση κυβερνητικών πηγών του Λονδίνου: «Κυριαρχικό θέμα που αφορά την κυβέρνηση της Τουρκίας αποτελεί η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος».

Σχετικές ειδήσεις:

Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη
Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος