Σε παγκόσμια μάχη για την καταπολέμηση της ρατσιστικής, ακροδεξιάς ιδεολογίας κάλεσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν μετά την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς. Η ίδια η Άρντερν έχει δηλώσει στο BBC ότι απορρίπτει την άποψη ότι η μετανάστευση τροφοδοτεί τον ρατσισμό.

Η Άρντερν τόνισε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν ευθύνη «να ξεριζώσουν τον εθνικισμό όπου υπάρχει και να διασφαλίσουν ότι δεν θα δημιουργήσουν ποτέ ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ανθίσει».

Υπογράμμισε ότι θα κάνει έκκληση παγκοσμίως, γιατί «Αυτό που έζησε η Νέα Ζηλανδία είναι βία εναντίον μας από κάποιον που μεγάλωσε και έμαθε αυτή την ιδεολογία αλλού. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο ότι είμαστε ένας ασφαλής, ανεκτικός και περιεκτικός κόσμος, δεν μπορούμε να το σκεφτόμαστε με όρους συνόρων», εξήγησε η Τζασίντα Άρντερν.

Όταν ρωτήθηκε για την άνοδο του ακροδεξιού εθνικισμού η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός απάντησε: «(Ο δράστης) ήταν Αυστραλός πολίτης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτουμε μια ιδεολογία στη Νέα Ζηλανδία που αποτελεί προσβολή για την πλειονότητα των Νεοζηλανδών».

Ένας Σύρος πρόσφυγας και ο γιος του ήταν τα πρώτα θύματα των επιθέσεων στο Κράισττσερτς που ενταφιάστηκαν, με τα ανοικτά τους φέρετρα να μεταφέρονται στους ώμους των πενθούντων.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο νεκροταφείο που είναι κοντά στο τέμενος Λίνγουντ, τον δεύτερο τόπο της επίθεσης του 28χρονου. Εκεί έγιναν οι κηδείες του Χάλιντ Μουστάφα, 44 ετών, και του γιου του Χάμζα, 15 ετών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ.

Η οικογένεια έφτασε στη Νέα Ζηλανδία πριν ένα χρόνο με την ελπίδα να βρει την ειρήνη έπειτα από χρόνια φρίκης στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Συρία.

Ένοπλοι αστυνομικοί ήταν παρατεταγμένοι κοντά στο νεκροταφείο, με λουλούδια τοποθετημένα στις κάνες των όπλων τους.

Έξι θύματα ενταφιάστηκαν σήμερα, με περισσότερα να αναμένεται να ταφούν αυτή την εβδομάδα.

Η Άρντερν δήλωσε ότι το κάλεσμα για την προσευχή αυτή την Παρασκευή θα μεταδοθεί σε εθνικό επίπεδο απευθείας, ενώ πρόσθεσε ότι θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή. «Υπάρχει επιθυμία να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη μουσουλμανική κοινότητα καθώς επιστρέφουν στα τεμένη την Παρασκευή», εξήγησε.

Το τέμενος αλ Νουρ, όπου περισσότεροι από 40 πιστοί σκοτώθηκαν, επισκευάζεται για να είναι έτοιμο για την προσευχή της Παρασκευής.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Αυστραλία: Διπλωματική κρίση με Τουρκία μετά από απειλές του Ερντογάν

Μοιράσου το άρθρο: