‘Εναν ακόμη θάνατο διαδηλωτή αναφέρουν διαδηλωτές στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Σαντιάγο. Η πέμπτη ημέρα «χάους» ξεκίνησε με σφοδρές συγκρούσεις και επέμβαση των δυνάμεων καταστολής με αντλίες νερού. Καταγγέλλονται ωστόσο και ρίψεις δακρυγόνων ακόμη και μέσα σε διαμερίσματα, όπως αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο επίσημος απολογισμός θυμάτων της βίας ανέρχεται σε 15 νεκρούς, ενώ συνεχίζονται οι μαζικές συλλήψεις.

Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ανακοίνωσε ότι εισηγείται πακέτο κοινωνικών μέτρων, προκειμένου να κατευναστεί η οργή , ενώ παραδέχθηκε πως δεν είχε προβλέψει την κοινωνική έκρηξη που θα προκαλούσε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο, που εξυπηρετεί περίπου τρία εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά.

Ο αρχηγός του Κράτους ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα αυξηθεί κατά 20% η κατώτερη σύνταξη, καθώς και ότι θα παγώσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του εμφανίστηκε απολογητικός,  σε αντίθεση με την προειδοποίηση της Κυριακής, όταν διαμήνυσε πως η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο» εναντίον ενός «ισχυρού», «αδυσώπητου», οπωσδήποτε «εχθρού».

Ο Πινιέρα αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του επέδειξε «έλλειψη διορατικότητας» και ζήτησε «συγγνώμη» από τους συμπατριώτες του, έπειτα από τη συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που διεξήχθη χθες στο Σαντιάγο.

Πηγή:ΕΡΤ
Σχετική ειδηση:Αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων στη Χιλή

Μοιράσου το άρθρο: