Πόλεμος ανακοινώσεων ΗΠΑ-Τουρκίας για S-400 με φόντο τα F-35

Η ένταση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας κορυφώνεται με φόντο την αγορά των ρωσικών S-400, αλλά και την ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των Τούρκων στα ανατολικά της βόρειας Συρίας κατά των κουρδικών δυνάμεων. Πόλεμος ανακοινώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τη συνάντηση Πομπέο-Τσαβούσογλου.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα συνεχιστεί η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων σε δύο μαχητικά F-35 στην Αεροπορική Βάση Λιουκ στην Αριζόνα, παρά τη διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας με αφορμή το σχέδιο της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας με την Τουρκία σχετικά με την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, μία ημέρα μετά την πρόταση που έκανε γι’ αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Δεν είναι «ο δρόμος που εξετάζουν οι ΗΠΑ για να υπάρξει επίλυση» του ζητήματος, τόνισε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Παχόν.

Τσαβούσογλου: «Κλεισμένη συμφωνία» και δεν μπορεί να ακυρωθεί, η αγορά των S-400

Η αγορά του ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, που προκαλεί ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, είναι «κλεισμένη συμφωνία» και δεν μπορεί να ακυρωθεί, επανέλαβε την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι τόνοι στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία ανεβαίνουν ξανά εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει το σύστημα S-400, που η Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό του NATO. Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι εάν η συμφωνία υλοποιηθεί, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον προτρέπει την Τουρκία να αγοράσει το σύστημα Patriot της Raytheon αντί των S-400, αλλά η Άγκυρα αντιτείνει πως δεν της έχουν προταθούν όροι που η ίδια θεωρεί ευνοϊκούς. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα συστήματα Πάτριοτ, όμως δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία.

Ο Πομπέο «εμμένει σε κάθε λέξη» της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο προειδοποίησε τον Τσαβούσογλου για “τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες  μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης” στη Συρία. Επίσης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε “την ανησυχία του για την ενδεχόμενη αγορά” από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ο Μάικ Πομπέο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν χθες, στο περιθώριο των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Όμως η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “είχε σαφέστατα προετοιμαστεί πριν από τη συνάντηση” και “όχι μόνο δεν αντανακλά το περιεχόμενο της συνομιλίας αλλά περιέχει επίσης θέματα που ούτε καν αναφέρθηκαν”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής διπλωματίας Χαμί Αξόι.

“Διάβασα τα πρακτικά” και “εμμένω σε κάθε λέξη” που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση, απάντησε  ο Πομπέο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Reuters: Πωλήσεις F-35 και στην Ελλάδα;

Σε κατάθεσή του που υπεβλήθη γραπτώς στο αμερικανικό Κογκρέσο και περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο αντιναύαρχος Μαθάιας Γουίντερ, επικεφαλής της υπηρεσίας του αμερικανικού Πενταγώνου που είναι αρμόδια για το F-35, σημειώνει ότι δυνητικά, πωλήσεις του προηγμένου μαχητικού θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον «στη Σιγκαπούρη, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στην Ισπανία και στην Πολωνία».

Πέρυσι, το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα στην οποία εγκρίθηκε η εξαγωγή F-35 έπειτα από χρόνια, αφού οι Βρυξέλλες το επέλεξαν αντί του Eurofighter Typhoon, υπογράφοντας συμφωνία ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,55 δισεκ. δολαρίων) με την Ουάσινγκτον. Η Λόκχιντ, ο βασικός κατασκευαστής του αεροσκάφους, αναπτύσσει και κατασκευάζει τρία μοντέλα του νέου μαχητικού για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και των υπολοίπων δέκα χωρών που έχουν συμφωνήσει να το αποκτήσουν — της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, του Ισραήλ, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και του Βελγίου.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ-ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος