Πόλη-φάντασμα η πρωτεύουσα της Υεμένης εν μέσω εχθροπραξιών στο λιμάνι της Χοντάιντα

Σχεδόν άδειοι είναι οι δρόμοι στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, καθώς η έλλειψη καυσίμων που παρατηρείται εδώ και μία εβδομάδα έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα να «πεθαίνουν σιωπηλά» στους δρόμους, μετατρέποντας την πολυσύχναστη πρωτεύουσα σε πόλη-φάντασμα.

Σε κάποιες περιοχές δεκάδες άλλα οχήματα και δίκυκλα σχηματίζουν τεράστιες ουρές μπροστά στα ελάχιστα πρατήρια βενζίνης, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι οδηγοί όταν φθάνει η σειρά τους οι αντλίες έχουν στερέψει. Η έλλειψη καυσίμων προκλήθηκε από τις κλιμακούμενες εχθροπραξίες στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα Χοντάιντα, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξήγαγαν τα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών της Υεμένης.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των σουνίτικων κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονταν από ένα συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και των σιιτών ανταρτών Χούθι, που συνδέονται με το Ιράν, μετέτρεψαν την πόλη-λιμάνι σε στρατιωτική ζώνη και εμπόδισαν εντελώς τις εισαγωγές στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες πυκνοκατοικημένες πόλεις του βορρά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Τα τελευταία τρία χρόνια το νόμισμα της χώρας ριάλ έχει βυθισθεί στο χαμηλότερο ποσοστό έναντι των ξένων νομισμάτων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές των τροφίμων και των υπολοίπων αγαθών.

Σήμερα ένα λίτρο βενζίνης πωλείται γύρω στα 425 ριάλ (ένα δολάριο ισούται με 650 ριάλ) από 150 που πωλείτο πριν από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2014, όταν ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 250 ριάλ. Εάν κάποιος έχει πολύ μεγάλη ανάγκη μπορεί να αγοράσει στη μαύρη αγορά 20 λίτρα βενζίνης στην τιμή των 20.000 ριάλ. Όμως ελάχιστοι μπορούν να ανταπεξέλθουν. Για παράδειγμα, εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που ζούσαν στις βόρειες επαρχίες που ελέγχονται από τους αντάρτες, έχουν να πληρωθούν πάνω από τρία χρόνια.

Στους κεντρικούς δρόμους της Σαναά εκατοντάδες άνθρωποι περπατούν καθώς τα οχήματα των δημόσιων συγκοινωνιών έχουν ξεμείνει από καύσιμα. Αρκετοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να περπατάνε πάνω από μία ώρα για να γυρίσουν το βράδυ στο σπίτι τους.

Στις πόλεις του νότου που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Άντεν, πριν από δύο εβδομάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην μεγάλη αύξηση στις τιμές των τροφίμων και την συνεχή υποβάθμιση του εθνικού νομίσματος.

Πόλη-φάντασμα η πρωτεύουσα της Υεμένης εν μέσω εχθροπραξιών στο λιμάνι της Χοντάιντα
EPA/YAHYA ARHAB

Η ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Χοντάιντα είναι «εξαιρετικά ανησυχητική», λέγοντας ότι «η σύγκρουση απειλεί τη συνέχεια της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη και τις γύρω περιοχές όπου οι ανάγκες είναι τεράστιες». Το λιμάνι της Χοντάιντα είναι το σημείο εισόδου περίπου του 70% των τροφίμων, των φαρμάκων, της βοήθειας και των καυσίμων στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως άμαχοι, τρία εκατ. έχουν εκτοπιστεί και πάνω από 20 εκατ. κάτοικοι απειλούνται με μαζική λιμοκτονία.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός αραβικού στρατιωτικού συνασπισμού που παρενέβη στην Υεμένη το 2015 για να στηρίξει την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι τον οποίο οι αντάρτες Χούθι εκδίωξαν από την πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος