Πορτογαλία: H χώρα που μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία (audio)

Η Πορτογαλία, μια χώρα αγαπητή στους ‘Ελληνες, ήταν το θέμα τη εκπομπής «Η παγκόσμια Φωνή μας» στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Γι’ αυτό τον σκοπό μιλήσαμε με τον οικονομικό και εμπορικό ακόλουθο της Ελλάδας Σπυρίδωνα Δάκογλου στη χώρα, τον Victor Rogrigues Santos, ξεναγό, και τον επιχειρηματία Τάσο Μπαμπαλίκη. Μιλήσαμε για την πορεία της πορτογαλικής οικονομίας, την πρόοδο που έχει κάνει στις νέες τεχνολογίες, τους “λυπημένους ‘Ελληνες” όπως μερικοί αποκαλούν τους Πορτογάλους, τις σχέσεις των δυο λαών, τον τουρισμό, τις διατροφικές συνήθειες, το κόκκινο κρασί και άλλα.

Με πληθυσμό κοντά στα 10 εκ. ευρώ και κατά κεφαλή εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, η πρώην φτωχότερη χώρα της ευρωζώνης έχει αφήσει πίσω της την Ελλάδα. Η μικρή χώρα της Ιβηρικής είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού στην Ευρώπη, έχει επίσης το μεγαλύτερο ορυχείο παραγωγής λιθίου (χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων) στην Ευρώπη ενώ παράγει επίσης κασσίτερο και ουράνιο.

Η Πορτογαλία είναι επίσης ο 7ος μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο, διαθέτει εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων ενώ έχει αναπτύξει επίσης την αεροπορική βιομηχανία, την βιοτεχνολογία και την πληροφορική.

Σπυρίδων Δάκογλου, οικονομικός και εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στη Λισαβόνα

Πορτογαλία: H χώρα που μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία (audio)
Σπυρίδων Δάκογλου

Ο κ. Δάκογλου ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι παραδοσιακά καλές ενώ η οικονομική κρίση τις έφερε ακόμη πιο κοντά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα αίτια της πορτογαλικής οικονομικής κρίσης που εντοπίζονται στον τραπεζικό τομέα και τον υπερβολικό δανεισμό των επιχειρήσεων που ανέλαβε το κράτος. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί το δημόσιο χρέος της στο 130%-135% του ΑΕΠ.

Η Πορτογαλία μπήκε σε πρόγραμμα προσαρμογής τον Μάιο του 2011 και βγήκε απο αυτό τον ίδιο μήνα το 2014. Ομως, παρατήρησε ότι μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη τα κοινοτικά κονδύλια. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στο χώρο των νέων τεχνολογιών και της βιοτεχνολογίας με την δημιουργία τεχνολογικών πάρκων που είναι διάσπαρτα στη χώρα. Το μεγαλύτερο συνέδριο στον κόσμο για τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο γίνεται κάθε χρόνο στον Νοέμβριο την Λισαβόνα. Η οικονομία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 2,2%-2,7% ενώ έχει μειώσει το δημόσιο χρέος της στο 125% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχει μεγάλη ελληνική παρουσία στην χώρα- η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση είναι ένα εργοστάσιο εξηλασμένης πολυστερίνης που ανήκει σε θυγατρική της ελληνικής FIBRAN- δυο-τρείς στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και εστιατόρια.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ροή φοιτητών από την Ελλάδα, κυρίως μέσω του προγράμματος Erasmus, και ορισμένοι μένουν εκεί μετά για εργασία αφού το κλίμα δεν διαφέρει πολύ από το ελληνικό ενώ η συμπεριφορά των Πορτογάλων απέναντί τους είναι πολύ καλή.

Victor Rogrigues Santos, ξεναγός

Πορτογαλία: H χώρα που μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία (audio)
Victor Rodrigues Santos

Πετύχαμε τον κ. Santos στη Θεσσαλονίκη, στο ετήσιο ταξίδι στην “πατρίδα της καρδιάς” όπως αποκαλεί την Ελλάδα. Ο ίδιος γνώρισε την Ελλάδα από ένα μαθητικό ταξίδι ενώ έμαθε ελληνικά μέσα σε λίγους μήνες.

Η θάλασσα μας ενώνει παρά τα 3.000 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δυο χώρες, παρατηρώντας πως “πιο πολύ μοιάζουν οι Πορτογάλοι με τους ‘Ελληνες παρά με τους διπλανούς (Ισπανούς)“.

Ερωτηθείς για τον κλάδο του τουρισμού, ο κ. Santos παρατήρησε ότι “τώρα τελευταία επειδή η Aegean έχει βάλλει 3 φορές την εβδομάδα πτήσεις για την Λισαβόνα έρχονται αρκετοί ‘Ελληνες, πιστεύω ότι η Πορτογαλία είναι μια μεγάλη, θετική έκπληξη“.

Περίπου 30.000-35.000 Πορτογάλοι επισκέπτονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. “Το όνομα Ελλάδα πουλάει στους Πορτογάλους,” τόνισε.

Επίσης, περίπου 200 Πορτογάλοι μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, κυρίως Πορτογαλέζες που έχουν παντρευτεί με ‘Ελληνες ναυτικούς.

Συγκρίνοντας τους δυο λαούς, ο ίδιος είπε πως οι Πορτογάλοι είναι “λυπημένοι ‘Ελληνες“.

Η Πορτογαλία υποδέχθηκε 29 εκ. τουρίστες το 2018, καταλαμβάνοντας την 5η θέση πανευρωπαϊκά με την Ελλάδα στην 6η θέση. “Το καλό του πορτογαλικού τουρισμού είναι ότι δεν είναι εποχιακός έχει όλο τον χρόνο“.

Η αύξηση του τουρισμού έχει ωθήσει προς τα πάνω τα ενοίκια στη Λισαβόνα ενώ ο θεσμός της “χρυσής βίζας” σε ξένους έχει συμβάλλει επίσης.¨Ενα τριάρι στο κέντρο της Λισαβόνας ενοικιάζεται προς 1000 ευρώ τον μήνα και είναι δυσεύρετα σύμφωνα με τον κ. Santos. Το νοίκι για σπίτι με δυο δωμάτια για φοιτητές κοστίζει 500 ευρώ τον μήνα.

Η Πορτογαλία είναι μεν στην άκρη της Ευρώπης αλλά στο κέντρο του κόσμου, π.χ. κοντά στις ΗΠΑ, την Αφρική κ.τ.λ., με καλές ανταποκρίσεις και κοντά στην Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος ανέφερε ότι το 1986 που η Πορτογαλία μπήκε στην ΕΕ, είχε 36 χιλ. εθνικών οδών και τώρα περίπου 4.000 χιλιομέτρων. Μαζί με το Βέλγιο είναι οι δυο χώρες με το μεγαλύτερο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων σε σύγκριση με τον πληθυσμό της.

‘Οσον αφορά την κρατική γραφειοκρατία, ο κ. Santos εξήγησε ότι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών την έχει μειώσει.

Τάσος Μπαμπαλίκης, ‘Ελληνας επιχειρηματίας

Πορτογαλία: H χώρα που μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία (audio)
Τάσος Μπαμπαλίκης

Ο κ. Μπαμπαλίκης, ιδιοκτήτης εστιατορίων στην Πορτογαλία που ετοιμάζεται επίσης να ανοίξει αλυσίδα γυράδικων, τόνισε ότι οι Πορτογάλοι είναι καλοφαγάδες και τρώνε πολύ κρέας.

Ερωτηθείς για την μεγάλη κατανάλωση ψαριών κατά κεφαλή, ο ίδιος την απέδωσε κυρίως στον τουρισμό.

Η ποιότητα ζωής είναι καταπληκτική στη Πορτογαλία και ειδικότερα στην Λισσαβόνα, τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι Πορτογάλοι είναι πιο ήρεμοι σε σύγκριση με τους ‘Ελληνες.

Ερωτηθείς σχετικά για το κρασί, ο ίδιος τόνισε ότι τα πορτογαλικά κόκκινα κρασιά είναι το καλύτερα στον κόσμο όσον αφορά την σχέση ποιότητας-τιμής.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Ηχολήπτρια: Στέλιος
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος