ΠΟΥ: Εφαρμογή ενημέρωσης& εκπαίδευσης των νοσηλευτών – Στοιχεία για την παγκόσμια Υγεία

Ανταπόκριση για την ΕΡΤ από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Εφαρμογή για κινητές συσκευές που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να επεκτείνουν τις δεξιότητές τους για τη διάσωση της ζωής για να καταπολεμήσουν την πανδημία COVID-19 παρουσίασε σήμερα η Ακαδημία του ΠΟΥ και το κέντρο δια βίου μάθησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η εφαρμογή παρέχει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας πρόσβαση σε κινητό σε έναν πλούτο πόρων γνώσεων COVID-19, που αναπτύχθηκαν από τον ΠΟΥ, που περιλαμβάνουν ενημερωμένη καθοδήγηση, εργαλεία, εκπαίδευση και εικονικά εργαστήρια που θα τους βοηθήσουν να φροντίσουν τους ασθενείς με COVID-19 και να προστατευθούν.

Η εφαρμογή βασίζεται στις ανάγκες που εκφράστηκαν από 20.000 παγκόσμιους εργαζομένους στον τομέα της υγείας σε μια έρευνα της Ακαδημίας του ΠΟΥ που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αισθάνονται ότι πρέπει να είναι πιο προετοιμασμένοι, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, τη διαχείριση περιπτώσεων, τη χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και την επαγγελματική ασφάλεια και την επικοινωνία με τον κίνδυνο και την εμπλοκή της κοινότητας.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η εικονική μάθηση κατ ‘απαίτηση θα ήταν χρήσιμη για την προετοιμασία των προκλήσεων COVID-19. Η ίδρυση της Ακαδημίας του ΠΟΥ, που εδρεύει στη Λυών της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάιο του 2021.

Το υπερσύγχρονο κέντρο δια βίου μάθησης, θα εφαρμόσει τις τελευταίες τεχνολογίες και την επιστήμη της εκπαίδευσης ενηλίκων για να καλύψει τις μαθησιακές ανάγκες εκατομμυρίων εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, φορείς χάραξης πολιτικής και προσωπικό του ΠΟΥ σε όλο τον κόσμο. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για δωρεάν λήψη τόσο από το Apple App Store όσο και από το Google Play Store στα Αραβικά Κινέζικα, Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά και Ισπανικά.

Παράλληλα ο ΠΟΥ παρουσίασε την εφαρμογή WHO Info, η οποία θα προσφέρει σε εκατομμύρια ανθρώπους πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο για κινητά στις τελευταίες ειδήσεις και εξελίξεις. Ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει την εφαρμογή από την αρχή με ένα έξυπνο περιβάλλον εργασίας χρήστη και καθαρό, έξυπνο σχεδιασμό. Από το μέτωπο COVID-19, η εφαρμογή WHO Info θα παρέχει τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες, συνεργασίες και ενημερωμένες πληροφορίες για τον αγώνα για την εύρεση φαρμάκων και εμβολίων για την καταπολέμηση της νόσου. Ο αριθμός των περιπτώσεων COVID-19, που οργανώνονται ανά χώρα και ανά χρονοδιάγραμμα, ενημερώνεται συνεχώς στην εφαρμογή από τις επίσημες ροές δεδομένων WHO COVID-19.

Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς, αλλά το COVID-19 απειλεί να απομακρύνει την πρόοδο

Σε ολόκληρο τον κόσμο, η πανδημία COVID-19 προκάλεσε χιλιάδες θανάτους διαταράσσει τα προς το ζην και απειλεί τις πρόσφατες εξελίξεις στην υγεία και την πρόοδο προς τους παγκόσμιους αναπτυξιακούς στόχους που επισημαίνονται στις Παγκόσμιες Στατιστικές Υγείας 2020 που δημοσιεύθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς, όμως ο ρυθμός προόδου είναι πολύ αργός υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στις στατιστικές αποτυπώνεται πρόοδος σε σχέση με μια σειρά βασικών δεικτών υγείας και υπηρεσιών υγείας, αποκαλύπτοντας ορισμένες παραμέτρους που αφορούν την πρόοδο που επιτεύχθηκε ως προς τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης αλλά και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν.

Ειδικότερα προκύπτει ότι έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής παρουσιάζοντας όμως αρκετές ανισότητες μεταξύ των χωρών. Η μεγαλύτερη βελτίωση παρουσιάζεται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 21% ή 11 χρόνια μεταξύ 2000 και 2016 (σε σύγκριση με αύξηση 4% ή 3 ετών σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα). Κινητήριος μοχλός προόδου σε χώρες χαμηλού εισοδήματος ήταν η βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες για την πρόληψη και τη θεραπεία του HIV, της ελονοσίας και της φυματίωσης. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι η καλύτερη μητρική και παιδική περίθαλψη, η οποία οδήγησε στο μισό της θνησιμότητας των παιδιών μεταξύ του 2000 και του 2018.

Ωστόσο σε ορισμένους τομείς, αποκαλύπτεται ότι η πρόοδος έχει καθυστερήσει. Η κάλυψη ανοσοποίησης μπορεί να αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχουν φόβοι ότι η προσπάθεια ενάντια στην ελονοσία ενδέχεται να αντιστραφεί. Διαπιστώνεται επιπλέον μια γενική έλλειψη υπηρεσιών εντός και εκτός του συστήματος υγείας για την πρόληψη και τη θεραπεία μη μεταδοτικών ασθενειών όπως καρκίνος, διαβήτης, καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 2016, το 70% όλων των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες, με την πλειονότητα των θανάτων (85%) να συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Αυτή η άνιση πρόοδος αντικατοπτρίζει επίσης σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ τις ανισότητες στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Μόνο το ένα τρίτο του μισού του παγκόσμιου πληθυσμού μπόρεσε να αποκτήσει βασικές υπηρεσίες υγείας το 2017. Η κάλυψη υπηρεσιών σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα παραμένει πολύ κάτω από την κάλυψη σε πλουσιότερες όπως και ο αριθμός του προσωπικού στην υγεία.

Σε περισσότερο από το 40% όλων των χωρών, υπάρχουν λιγότεροι από 10 ιατροί ανά 10.000 άτομα. Πάνω από το 55% των χωρών διαθέτουν λιγότερα από 40 άτομα νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού ανά 10.000 άτομα.

Σχετικά με τις τρέχουσες τάσεις, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι φέτος, το 2020, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι (σχεδόν το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού) θα δαπανήσουν τουλάχιστον το 10% των προϋπολογισμών των νοικοκυριών τους για υγειονομική περίθαλψη.

Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων ζει σε χώρες χαμηλού μεσαίου εισοδήματος. Παράλληλα το 2017, περισσότερο από το ήμισυ (55%) του παγκόσμιου πληθυσμού εκτιμάται ότι στερείται πρόσβασης σε υπηρεσίες υγιεινής και περισσότερο από το ένα τέταρτο (29%) στερείται πόσιμου νερού. Την ίδια χρονιά, δύο στα πέντε νοικοκυριά παγκοσμίως (40%) δεν διέθεταν βασικές εγκαταστάσεις πλύσης χεριών με σαπούνι και νερό στο σπίτι τους.

Οι Παγκόσμιες Στατιστικές Υγείας υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για ισχυρότερα συστήματα πληροφοριών και υγείας. Ανόμοια ικανότητα συλλογής και χρήσης έγκαιρων και συγκρίσιμων στατιστικών για την υγεία, υπονομεύουν την ικανότητα των χωρών χαμηλού εισοδήματος να κατανοούν τις τάσεις της υγείας του πληθυσμού, να αναπτύσσουν κατάλληλες πολιτικές, να κατανέμουν πόρους και να δίνουν προτεραιότητα στις παρεμβάσεις.

Για σχεδόν το ένα πέμπτο των χωρών, περισσότεροι από τους μισούς βασικούς δείκτες δεν έχουν πρόσφατα ή άμεσα στοιχεία, μια άλλη σημαντική πρόκληση που επιτρέπει στις χώρες να προετοιμαστούν, να αποτρέψουν και να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία, όπως η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ υποστηρίζει τις χώρες στην ενίσχυση της παρακολούθησης και των συστημάτων πληροφοριών και υγείας, ώστε να μπορούν να μετρήσουν την κατάστασή τους και να διαχειριστούν βελτιώσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος