ΠΟΥ: Πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί- Νέα δεδομένα από ερευνητές των ΗΠΑ

“Πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί”, σημείωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καλώντας όλες τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε μιλώντας σε διπλωμάτες στη Γενεύη μια μέρα μετά τον χαρακτηρισμό από τον ΠΟΥ του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού ως πανδημία, σημείωσε επίσης:

“Η περιγραφή του ως πανδημία δεν σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να τα παρατήσουν. Η ιδέα ότι οι χώρες θα πρέπει να περάσουν από τις προσπάθειες για την αναχαίτιση της επιδημίας στις προσπάθειες για τον μετριασμό της είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη”.

“Πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί”, σημείωσε επίσης ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αλλά “δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε έναν ιό αν δεν ξέρουμε που βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια αυστηρή εποπτεία για να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία”.

“Για να σωθούν ζωές οφείλουμε να μειώσουμε την μετάδοση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκουμε και να απομονώνουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πιθανών κρουσμάτων και να θέτουμε σε καραντίνα τις πιο κοντινές επαφές τους”, εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

“Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να σταματήσετε την μετάδοση, μπορείτε να την επιβραδύνετε και να προστατεύσετε τα ιδρύματα υγείας, τους οίκους ευγηρίας και άλλους ζωτικής σημασίας χώρους — αλλά μόνον αν υποβάλετε σε εξετάσεις όλα τα ύποπτα κρούσματα”, προειδοποίησε.

Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη έλλειψη υλικού και ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι η οργάνωσή του εργάζεται “νυχθημερόν” για να τους προσφέρει βοήθεια. Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει ήδη αποστείλει προστατευτικό εξοπλισμό σε 57 χώρες και ετοιμάζεται να στείλει και σε 28 ακόμη. Επίσης έστειλε εργαστηριακό εξοπλισμό σε 120 χώρες.

MIT Technology Review: Νέα δεδομένα

Νέα δεδομένα προκύπτουν από έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης και ερευνητών των πανεπιστημίων Πρίνστον και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Λος Αντζελες: ο νέος κορονοϊός μπορεί να επιζήσει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες, ενώ σε επιφάνειες μέχρι και δύο με τρεις ημέρες.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν με τον ιό μέσω του αέρα όπως και αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και όχι μόνο μέσω άμεσης επαφής με άλλο άνθρωπο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συσκευή εκνεφωτή ώστε να ψεκάσουν δείγματα του Covid-19 στον αέρα, δημιουργώντας μία προσομοίωση του τι συμβαίνει όταν βήχει ένας φορέας.

Διαπίστωσαν ότι ο ιός επιβιώνει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες. Επιβιώνει μάλιστα πολύ περισσότερο σε επιφάνειες που είναι κατασκευασμένες από υλικά που απαντώνται συχνά σε νοσοκομεία. Για παράδειγμα ο νέος κορωνοϊός επιβιώνει για δύο με τρεις ημέρες σε επιφάνεια από πλαστικό και από ανοξείδωτο χάλυβα.

Σε χαρτόνι ο ιός επιβιώνει μέχρι 24 ώρες ενώ σε χάλκινη επιφάνεια πολύ λιγότερο, δηλαδή για τέσσερις ώρες.

Ο Βίνσεντ Μιούνστερ του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας που συμμετείχε στην έρευνα είπε στο MIT Technology Review ότι η εξάπλωση του ιού μέσω του αέρα εξηγεί πιθανότατα ορισμένα επεισόδια κατά τα οποία πολλοί άνθρωποι μολύνονται από έναν μόνο φορέα.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη
Σχετική είδηση:Ψυχραιμία στην πανδημία συνιστούν σε όλο τον κόσμο οι ειδικοί

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος