Πρεμιέρα με σύννεφα και εντάσεις για τη σύνοδο της G20 στην Αργεντινή

Η σύνοδος της G20 που ξεκινά σήμερα στο Μπουένος Άιρες αναμένεται να σημαδευτεί από εντάσεις,  εντός και εκτός του συνεδριακού κέντρου όπου θα διεξαχθεί.  Μέσα λόγω των διπλωματικών  και των  εμπορικών θεμάτων έξω  καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μη κυβερνητικών οργανώσεων, συνδικάτων και άλλων σε μια μεγάλη διαδήλωση.

Οι αρχηγοί των Κρατών και των κυβερνήσεων των είκοσι ισχυρότερων δυνάμεων του πλανήτη θα συναντηθούν για ένα διήμερο συνομιλιών στο Μπουένος Αίρες  υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι αρχές της Αργεντινής, διεμήνυσαν πως δεν θα ανεχθούν «το παραμικρό βίαιο επεισόδιο», έναν χρόνο μετά την G20 του Αμβούργου που αμαυρώθηκε από εκτεταμένες ταραχές.

Μια μεγάλη διαδήλωση προετοιμάζεται για αύριο Σάββατο στο κέντρο του Μπουένος Άιρες.  Πέραν των επικρίσεων εναντίον της ίδιας της G20, στην Αργεντινή επικρατεί γενικευμένη δυσαρέσκεια καθώς η χώρα συνεχίζει να μαστίζεται από βαθιά, μακρά οικονομική κρίση, με την κυβέρνηση να υπόσχεται την εφαρμογή μιας θεραπείας λιτότητας με  βοήθεια από το ΔΝΤ. Η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση για την ατελείωτη αυτή κρίση αναμένεται να εκφραστεί το διήμερο.

Δυσαρέσκειας όμως  θα επικρατήσει, για εμπορικές και διπλωματικές διαφορές και στο εσωτερικό του συνεδριακού κέντρου ο όπου θα έχουν συνομιλίες οι ηγέτες των είκοσι κρατών που αντιπροσωπεύουν το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Κατά το συνήθειο του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δεν παρέλειψε να εξάψει τα πνεύματα πριν καν φθάσει. Κατέλαβε εξαπίνης όλο τον κόσμο ακυρώνοντας την Πέμπτη — μέσω Twitter – την συνάντηση που προγραμματιζόταν να έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μία ώρα αφού είχε επιβεβαιωθεί πως θα γινόταν.

Όλοι στρέφουν με αρκετό ενδιαφέρον και πολύ αγωνία το βλέμμα τους και στη διμερή συνάντηση του Τραμπ  με τον πρόεδρο της Κίνας Κίνας Σι Τζινπίνγκ, καθώς ο Αμερικάνος πρόεδρος  φάνηκε να στέλνει εντελώς αντιφατικά μηνύματα πριν από συνάντησή, για πολλούς κρίσιμη, μια και ο εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ήδη βαραίνει στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Το διακύβευμα σε αυτή τη σύνοδο της G20 ενδέχεται να είναι εάν θα παραμείνει πιστό στο δόγμα της πολυμερούς συνεργασίας, που πρυτανεύει από το 2008, την πρώτη σύνοδο κορυφής του, όταν επικρατούσε πανικός εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με δεδομένο τον ιδιόμορφο ακτιβισμό του Αμερικανού προέδρου που εμφανώς δεν ακολουθεί πάντοτε τη διπλωματία.

Γύρω από το τραπέζι της G20 υπάρχουν «δισταγμοί», αναφύονται μορφές «επιθετικότητας», επανεμφανίζονται «ρήγματα», προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο γάλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Πολλοί θα ήθελαν να πιστεύουν πως οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου θα προσπαθούσαν να επιλύσουν τις διαφορές τους, αντί να επιδεικνύουν «φιλοπόλεμη» συμπεριφορά, να υιοθετούν πολιτική «απομονωτισμού», να κλείνουν «ξανά τα σύνορά τους », συμπλήρωσε. Τα φραστικά πυρά του Μακρόν δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ποιον είχαν στόχο. Άλλωστε η σχέση του με τον Τραμπ, που αρχικά έμοιαζαν πολύ εγκάρδια, έχει σαφώς ψυχραθεί.

Με φόντο την άνοδο του προστατευτισμού, η επίσημη υπογραφή αργότερα σήμερα της νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό μοιάζει σχεδόν ανωμαλία.

Μένει να φανεί εάν οι ηγέτες της G20 θα καταφέρουν να δώσουν στη δημοσιότητα, μετά το πέρας της συνόδου αύριο Σάββατο, μια τελική ανακοίνωση που θα αντιπροσωπεύει έστω μια ελάχιστη συναίνεση για κάποιες από τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις.

Μεταξύ μιας οικογενειακής φωτογράφισης και μιας συνάντησης εργασίας, οι ηγέτες θα κάνουν επίσης σωρεία κατ’ ιδίαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις ευρύτερων, συναντήσεων. Ενίοτε χωρίς προηγούμενο: ο Τραμπ σχεδιάζει να δει μαζί τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Ο Πούτιν, ο οποίος δέχθηκε ομαδικά φραστικά βέλη μετά τη στρατιωτική κλιμάκωση με την Ουκρανία στην Αζοφική Θάλασσα, αναμένεται από την πλευρά του να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ και με τον Ναρέντρα Μόντι. Αλλά και με τον Σίνζο Άμπε, την ώρα που η Μόσχα και το Τόκιο προσπαθούν να κλείσουν μια συμφωνία για τις Κουρίλες, ένα από τα βασικά αγκάθια στη διμερή σχέση από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα δει επίσης σήμερα τον Γάλλο ομόλογό του. Ο Μακρόν, που σχεδίαζε μια συντονιστική συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, ίσως αισθανθεί λιγάκι μόνος: η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα αργήσει να αφιχθεί στο Μπουένος Άιρες, εξαιτίας μιας τεχνικής βλάβης στο γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος. Αναμενόταν να πάρει εμπορική πτήση σήμερα.

Στο επίκεντρο και ο πρίγκηπας της Σ. Αραβίας η Τερέζα Μει θα συναντηθεί μαζί του και φημολογείται και ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν για να πέσουν οι τόνοι.  Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι σκοπεύει να συζητήσει για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, καθώς και για την κρίση στην Υεμένη, με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

«Έχω την πρόθεση να συζητήσω με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Το μήνυμα που θα δώσω θα είναι πολύ σαφές για το θέμα του Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά επίσης και για το ζήτημα της Υεμένης», είπε η Μέι σε δημοσιογράφους που τη συνόδευαν στην πτήση προς το Μπουένος Άιρες.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠE,AFP, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος