Απευθείας από τα μεγάφωνα, στα σημεία των μεγάλων συγκεντρώσεων στο κέντρο της Βηρυτού, μεταδόθηκε το διάγγελμα του πρωθυπουργού του Λιβάνου ο οποίος ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις που εγιναν δεκτές με κυρίαρχα τα συνθήματα «επανάσταση» και «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος».

«Έδωσα προθεσμία στους εταίρους στο πλαίσιο της κυβέρνησης προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή ένα ελάχιστο ουσιαστικών και απαραίτητων μέτρων», δήλωσε ο Σαάντ Χαρίρι σε συνέντευξη Τύπου, μερικές ώρες πριν από τη λήξη ενός τελεσιγράφου 72 ωρών που είχε δώσει στα μέλη της κυβέρνησής του προκειμένου να εγκρίνουν το σχέδιό του για να μην εξαναγκαστεί σε παραίτηση.

Υποσχέθηκε «προϋπολογισμό του 2020 χωρίς επιπλέον φόρους για τον πληθυσμό» που θα συνοδευτεί από έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Ανακοίνωσε επίσης μείωση κατά 50% των μισθών του προέδρου και των πρώην προέδρων, των υπουργών και των βουλευτών, καθώς και νέους φόρους στις τράπεζες.

Ο Χαρίρι είπε ότι υποστηρίζει το αίτημα των διαδηλωτών για πρόωρες εκλογές. «Η φωνή σας ακούγεται, και αν ζητάτε πρόωρες εκλογές εγώ, ο Σαάντ Χαρίρι προσωπικά είμαι μαζί σας». Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν τον Μάιο του 2018.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου χαιρέτισε επίσης ένα κίνημα που «έσπασε όλα τα εμπόδια, κίνησε όλα τα κόμματα και όλους τους ηγέτες, και πάνω απ΄όλα διέλυσε το εμπόδιο ενός τυφλού πολιτικού συστήματος» είπε με αιχμές στο σύστημα που ισχύει στον Λίβανο και στο οποίο κατανέμονται αναλογικά οι έδρες του Κοινοβουλίου και τα μεγαλύτερα πολιτικά αξιώματα ανάλογα με τις διαφορετικές θρησκείες και δόγματα (μαρωνίτες, σιίτες, σουνίτες, δρούζοι, ορθόδοξοι).

«Οι αποφάσεις αυτές δεν ελήφθησαν για να σας ζητήσουμε να σταματήσετε να διαδηλώνετε ή να εκφράζετε την οργή σας» και πρόσθεσε: «εσείς θα το αποφασίσετε, κανείς δεν σας επιβάλλει προθεσμία».

«Εσείς είστε η πυξίδα, από εσάς εξαρτάται να κινήσετε το υπουργικό συμβούλιο, είναι το κίνημά σας που οδήγησε στις αποφάσεις», προσέθεσε ο Χαρίρι.

«Ψέματα, είναι ψέματα», δήλωσε διαδηλώτρια 40 ετών, σχολιάζοντας πως η ανακοίνωση του Χαρίρι «είναι στάχτη στα μάτια».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-DPA
Σχετική είδηση:Λίβανος: Πέμπτη ημέρα διαδηλώσεων- Μέτρα κατευνασμού από τον πρωθυπουργό

Μοιράσου το άρθρο: