Σ. Ρούσσος: Θνησιγενής η συμφωνία του Όσλο (audio)

Θνησιγενή χαρακτήρισε τη συμφωνία του Όσλο, ο κ. Σωτήρης Ρούσσος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, καθώς δεν επίλυσε εξ’ αρχής τα σοβαρότερα προβλήματα του Παλαιστινιακού και προέβλεπε μία μακρά μεταβατική περίοδο που επέτρεψε στις ακραίες φωνές των δύο συμβαλλόμενων μερών να ανασυνταχθούν και να διαβρώσουν τη συμφωνία.

Ο κ. Ρούσσος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη σημείωσε ότι η συμφωνία του Όσλο 25 χρόνια μετά δυστυχώς δεν επέφερε την πολυπόθητη ειρήνη στη Μέση Ανατολή καθώς τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μία συμφωνία που δημιουργούσε τελικά ένα οιονεί παλαιστινιακό κράτος με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι να διαχειρίζονται τελικά μία κατοχή.

Η συμφωνία σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο μετέθεσε και τα τέσσερα σοβαρά προβλήματα (σύνορα, πρόσφυγες, Ιερουσαλήμ και υδάτινους πόρους) σε βάθος χρόνου ενώ παράλληλα ανέδειξε το αρχικό ζήτημα ότι τελικά δεν υπάρχει συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα δεν φρόντισε να εξισορροπήσει αυτή την αδυναμία υπέρ του αδυνάτου αλλά το αντίθετο, οι ΗΠΑ υποστήριξαν τον πιο δυνατό. Η διεθνής υποκρισία στο ζήτημα αυτό αποτελεί ακόμα και σήμερα, αν και αποδυναμωμένα, το βασικό επιχείρημα στη φαρέτρα της προπαγάνδας για τη συνέχιση και κλιμάκωση της αραβοισραηλινής διαμάχης με αρνητικές συνέπειες για την ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος