Σαφής η θέση του Π.Ο.Υ. για τα Χριστούγεννα

Προειδοποίηση ενάντια στην χαλάρωση των μέτρων περιορισμού κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, εάν οι αρχές δεν έχουν πλήρη έλεγχο της διαδικασίας μόλυνσης, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Εάν οι άνθρωποι μεταδίδουν τον ιό ο ένας στον άλλον και εάν μια χώρα δεν διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για να διεκπεραιώσει τα κρούσματα και να απομονώσει επαφές και να θέσει τα κρούσματα σε καραντίνα, τότε η χαλάρωση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μετάδοση», δήλωσε ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μαϊκ Ράϊαν στη Γενεύη.

Όπως σημείωσε, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να σταθμίσουν τους κινδύνους και δεν υπάρχει επιστημονική φόρμουλα για το πώς θα διευκολυνθεί μια χαλάρωση ή πόσες διακοπές χωρίς σημαντικές απαιτήσεις είναι ασφαλείς. Εάν δεν επιτρέπεται παράλληλα στους ανθρώπους να συναντηθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών, υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και πιθανή αντίσταση στα μέτρα.

Για αναζήτηση ακόμη και ψηφιακών λύσεων για μια κοινή γιορτή τα Χριστούγεννα έκανε λόγο η επικεφαλής επιδημιολόγος του Π.Ο.Υ. Μαρία βαν Κερκόβε. Τόνισε ότι ακόμη και αν δεν μπορούμε να συναντηθούμε τα φετινά Χριστούγεννα με τους αγαπημένους μας, μπορούμε να κάνουμε χρήση των τεχνολογικών λύσεων, αλλά και να σκεφτούμε πως θα τα γιορτάσουμε μετά το τέλος της Πανδημίας.

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Αντχανόμ Τένδρος τόνισε ότι το φως στο τέλος αυτής της μακράς και σκοτεινής σήραγγας της πανδημίας γίνεται πιο φωτεινό. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχει πλέον το περιθώριο να σταματήσει η πανδημία και σημείωσε ότι τώρα υπάρχει μια πραγματική ελπίδα ότι τα εμβόλια μαζί με δοκιμασμένα μέτρα δημόσιας υγείας θα βοηθήσουν στον τερματισμό της πανδημίας Covid-1.

Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. κάλεσε επίσης τις πλούσιες χώρες να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για να στηρίξουν τις φτωχότερες χώρες, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για πράξη φιλανθρωπίας, αλλά είναι ο γρηγορότερος και πιο έξυπνος τρόπος για να τερματίσουμε την πανδημία και να τονώσουμε ξανά την παγκόσμια οικονομία. Το πρόγραμμα ΠΟΥ, με την ονομασία ACT Accelerator, χρειάζεται άμεσα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια και παράδοση μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων, δοκιμών και φαρμάκων, ενώ θα απαιτηθούν και άλλα 23,8 δισεκατομμύρια δολάρια για τον επόμενο χρόνο.

ΕΡΤ Στρασβούργο – Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος