Εύθραυστη η κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ-Σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Από τα μεσάνυχτα έχει τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που επετεύχθη έπειτα από πολύωρες συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν. Αυτό σημαίνει παύση των αεροπορικών βομβαρδισμών, κάτι που φαίνεται προς το παρόν τηρείται. Τόσο το ρωσικό πρακτορείο RIA όσο και η ΜΚΟ, Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρουν ότι επικρατεί “ανήσυχη ηρεμία”  από τα βορειοανατολικά βουνά της Λατάκια έως τα προάστια σε Ιντλίμπ, Χάμα και Χαλέπι. Το Συριακό Παρατηρητήριο κάνει λόγο για συγκρούσεις ανάμεσα σε συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τζιχαντιστές στην περιοχή Τζαμπάλ αλ-Ζαουίγια, στη Σαρακέμπ ανατολικά της Ιντλιμπ στις οποίες 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 6 στρατιώτες του Ασαντ και 9 μέλη του “ισλαμικού κόμματος του Τουρκμενιστάν”.

ΗΠΑ και ΕΕ χαιρέτισαν τη συμφωνία για καταύπαση του πυρός χωρίς να κρύψουν τις επιφυλάξεις τους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπεται να συνέλθει σήμερα προκειμένου η Μόσχα να παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας που έκλεισε με την Άγκυρα, και να συζητηθεί η κατάσταση. Η εκεχειρία και το θέμα των Σύρων προσφύγων στην ατζέντα και της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν μέχρι και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ενώ και η Τουρκία ανακοίνωσε πως καταφέρε πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αντίποινα για το θάνατο δύο Τούρκων στρατιωτών, στην Ιντλίμπ, «εξουδετερώνοντας» σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της 21 άνδρες του συριακού στρατού.

Οπως ανέφερε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε νωρίς σήμερα το πρωί το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το πλήγμα κατέστρεψε επίσης δύο πυροβόλα και δύο συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών σε αντίποινα για το «αίμα των μαρτύρων».

Κάτοικοι της Ιντλιμπ μιλώντας σε ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων εξέφραζαν τον φόβο πως και η νέα τουρκορωσική συμφωνία θα έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες, όπως εκείνη που υπεγράφη το 2018 στο Σότσι, και θα παραμείνει κενό γράμμα.

Εύθραυστη η κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ-Σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ
EPA/JASON SZENES

Στο Σ.Α. του ΟΗΕ το περιεχόμενο της συμφωνίας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία «θα οδηγήσει σε άμεση και διαρκή αναστολή των εχθροπραξιών», υπογραμμίζοντας ότι ο άμαχος πληθυσμός της περιοχής «ήδη έχει υπομείνει τεράστια δεινά».

Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται πως ζουν στην επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο προπύργιο των τζιχαντιστών και των αντικαθεστωτικών στη Συρία. Από τις αρχές του Δεκεμβρίου, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν για να σωθούν από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς, καθώς ο στρατός του συριακού καθεστώτος άρχισε ευρείας κλίμακας επιχείρηση με ρωσική υποστήριξη.

Εύθραυστη η κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ-Σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ
Φωτο AP

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, στον οποίο ασκούνται πιέσεις εδώ και μία εβδομάδα από την πλειοψηφία των κρατών – μελών του ΣΑ να κάνει περισσότερα για να τερματιστεί η σύρραξη, απηύθυνε επίσης στην ανακοίνωσή του νέα έκκληση να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία με σκοπό να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011.

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το ΣΑ προβλέπεται να αρχίσει έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για την Ιντλίμπ σήμερα στις 20:00 [ώρα Ελλάδας].

Η ΕΕ συζητά σήμερα για χρηματοδότηση της Τουρκίας για τη στήριξη των προσφύγων από τη Συρία

Και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία επισημαίνοντας ότι τώρα η ΕΕ θα μπορέσει να αυξήσει τη βοήθεια που παρέχει στους Σύρους αμάχους.

«Η εκεχειρία είναι καλά νέα. Ας δούμε πώς θα λειτουργήσει, όμως αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πολίτες στην Ιντλίμπ», πρόσθεσε ο Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εξετάσουν σήμερα αν θα δώσουν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες, εξήγησε ο Μπορέλ, όμως υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί αυτοί να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό όπλο.

«Θα το συζητήσουμε», είπε ο Μπορέλ. «Η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος (…) και πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Όμως την ίδια ώρα δεν μπορούμε να δεχθούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης», τόνισε, αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ευρώπη.

Εξάλλου όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε: «Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον ανθρωπιστικό τομέα».

Χαιρετίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη συμφωνία

Στο μεταξύ  και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από τις σημερινές πληροφορίες για τουρκο-ρωσική εκεχειρία στην Ιντλίμπ, η οποία ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης και θα ανακουφίσει μια άσχημη ανθρωπιστική κρίση», επεσήμανε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες αυτής της εξέλιξης με τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία (…) Ύψιστης σημασίας είναι τώρα οι ενέργειες του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των υποστηρικτών του επί του πεδίου, οι οποίες θα δείξουν αν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη εκεχειρία», πρόσθεσε.

Εξάλλου όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε: «Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον ανθρωπιστικό τομέα».

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος