Bηρυτός: Τουλάχιστον 135 νεκροί, 5.000 τραυματίες, 300.000 άστεγοι

Array

Τουλάχιστον 135 νεκροί και περίπου 5.000 τραυματίες είναι ο νεώτερος απολογισμός από τις ολέθριες εκρήξεις σε αποθήκη που ισοπέδωσαν το λιμάνι της Βηρυτού και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ περίπου 300.000 έμειναν άστεγοι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες κήρυξε την πρωτεύουσα η λιβανική κυβέρνηση, ενώ παρέδωσε στο στρατό τον έλεγχο της ασφάλειας της πόλης, 

Τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα της τραγωδίας έχει κηρυχθεί στον Λίβανο. Εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 200 και οι τραυματίες τους 6.000, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χαοτική.

Όπως μετέδωσε από τη Βηρυτό ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Ουαλίντ Ελίας, άλλα 9 άτομα ανασύρθηκαν νεκρά, έξι από τα χαλάσματα στο λιμάνι και τρία από τη θάλασσα.

Στα νοσοκομείο Αγίου Γεωργίου, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, έπεσαν τοίχοι και τζάμια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, 4 γιατροί και 40 ασθενείς.

Το δυστύχημα συνέβη σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία η χώρα πλήττεται από οικονομική κρίση και οι πολίτες είναι πλέον αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας, υπάρχουν αποθέματα σε σιτηρά για λιγότερο από ένα μήνα, καθώς καταστράφηκε το 85% στις αποθήκες.

Σε 3 – 5 δισ. εκτιμώνται οι ζημιές στο λιμάνι, ενώ ο κυβερνήτης της Βηρυτού ανέφερε ότι οι ζημιές που έχει υποστεί η πόλη υπολογίζονται σε 15 δισ. δολάρια.

Στην αποθήκη όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις φυλασσόταν εδώ και έξι χρόνια τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου και άλλα εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά, που χρησιμοποιούνται ως χημικά λιπάσματα αλλά και για την κατασκευή βομβών.

Η φωτιά που προκάλεσε τις εκρήξεις φαίνεται ότι ξεκίνησε κατά τη διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης που γίνονταν στην αποθήκη.

Από τις αρχικές έρευνες προκύπτει ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε εγκληματική αμέλεια. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των ευρημάτων, οι τελωνειακές αρχές της πόλης είχαν από χρόνια ειδοποιήσει τις δικαστικές αρχές για την ανάγκη απομάκρυνσης των 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας και άλλων εύφλεκτων υλικών που είχαν αποθηκευτεί χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν δόθηκε ποτέ εντολή για τη μεταφορά ή την καταστροφή τους. Τα επικίνδυνα χημικά είχαν μεταφερθεί σε αποθήκη από τα αμπάρια ενός πλοίου με σημαία Μολδαβίας το οποίο είχε ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης το 2013.

Διεξοδική έρευνα για να αποκαλυφθούν το συντομότερο δυνατόν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα υποσχέθηκε ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν.

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου αποφάσισε να θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό όλους τους αξιωματούχους του λιμένα της Βηρυτού, οι οποίοι επέβλεπαν την αποθήκευση και την ασφάλεια από το 2014.

Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό των αξιωματούχων μέχρι να καθοριστούν τυχόν ευθύνες για τις εκρήξεις.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.

Την αλληλεγγύη της προς τον Λίβανο εξέφρασε η διεθνής κοινότητα, με πολλές κυβερνήσεις να στέλνουν βοήθεια στη Βηρυτό. Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό του Λιβάνου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ στη Βηρυτό μεταβαίνει την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας του Λιβάνου, Reda Al Moussawi,δήλωσε ότι η Βηρυτός έχει ήδη λάβει ανθρωπιστική βοήθεια από το Κουβέιτ, το Κατάρ και την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι Αρχές περιμένουν βοήθεια και από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγές: ΕΡΤ, The Associated Press, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος