Την ποινή του θανάτου επέβαλε σήμερα στον  πρώην στρατιωτικό δικτάτορα και πρόεδρο της χώρας Περβέζ Μουσάραφ, το αντιτρομοκρατικό δικαστήριο του Πακιστάν.

Ο Μουσάραφ αντιμετώπιζε τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της υπονόμευσης του Συντάγματος.

Η πλήρης δικαστική απόφαση δεν είναι διαθέσιμη, αλλά μια περίληψή της ανέφερε ότι το δικαστήριο ανέλυσε καταγγελίες, αρχεία, επιχειρήματα και γεγονότα στην υπόθεση και ότι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Το δικαστήριο τον έκρινε φυγόδικο και διέταξε την κατάσχεση της περιουσίας του.

Ο Μουσάραφ κατέλαβε την εξουσία εκτοπίζοντας τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ με ένα αναίμακτο πραξικόπημα το 1999 και αργότερα κυβέρνησε ως πρόεδρος.

Με βάση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχαν ανασταλεί όλες οι πολιτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές διαδικασίες, από τον Νοέμβριο του 2007 ως τον Φεβρουάριο του 2008.

Τελικά παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2008 εν μέσω διαδικασιών καθαίρεσής του από την νέα κυβερνητική συμμαχία και αυτοεξορίστηκε.

Επέστρεψε το 2013 σε μια απόπειρα να συμμετάσχει στις εκλογές αλλά του απαγορεύτηκε τόσο η συμμετοχή όσο και η έξοδος από τη χώρα καθώς αντιμετώπιζε σειρά από νομικές υποθέσεις.

Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι η τελευταία σε αυτή τη σειρά.

Το 2017 ένα δικαστήριο του Πακιστάν τον έκρινε φυγόδικο στην δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας της Μπούτο.

Επιπλέον, ο Μουσάραφ φέρεται ότι συμμετείχε σε ένα σχέδιο συνωμοσίας για την δολοφονία του πολιτικού του αντιπάλου πριν από τις εκλογές, μια κατηγορία που ο ίδιος αρνείται.

Τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του σημαδεύτηκαν από διαμάχες με την δικαστική εξουσία προερχόμενες από την επιθυμία του να παραμείνει επικεφαλής του στρατού ενώ ήταν ακόμη πρόεδρος.

Τον περασμένο μήνα ο 76χρονος Μουσάραφ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που τον εμφάνιζε σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου στο Ντουμπάι, όπου του είχε επιτραπεί να μεταβεί για ιατρική περίθαλψη το 2016.

Στο βίντεο έλεγε ότι δεν ήταν δίκαιη η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης, την οποία είχε βάλει στο αρχείο η κυβέρνηση το 2013.

Νομικοί στο Ισλάμαμπάντ πάντως εκτίμησαν ότι ο Μουσάραφ μπορεί να προσβάλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Μουσάραφ συντάχθηκε με τις ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που είχε ξεκινήσει μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η απόφασή του είχε επικριθεί από θρησκευτικά κόμματα και είχε οδηγήσει σε μια περίοδο ισλαμιστικής βίας στο Πακιστάν.

Γεννημένος στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Πακιστάν μετά τον διαμελισμό της Ινδίας.

Στα εννέα χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία, ο στρατηγός που φημίζεται για τα πούρα που καπνίζει και το αγαπημένο του ποτό, το ουίσκι, γλίτωσε από τουλάχιστον τρεις απόπειρες δολοφονίας του από την αλ Κάιντα.

Μετά την δολοφονία τον Δεκέμβριο του 2007 της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο το κλίμα στη χώρα άλλαξε και ο Μουσάραφ έμεινε απομονωμένος με τις σοβαρές απώλειες που κατέγραψαν οι σύμμαχοί του στις εκλογές του Φεβρουαρίου 2008.

Μετά τη σημερινή δικαστική απόφαση ο γιος της Μπούτο, ο Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, έγραψε στο Twitter: «Η δημοκρατία είναι η καλύτερη εκδίκηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: