Στα Αραβικά Εμιράτα 15 κρατούμενοι του Γκουαντάναμο

Δεκαπέντε κρατούμενους του Γκουαντάναμο παρέδωσαν οι ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά τη μεγαλύτερη μεταφορά κρατουμένων που έχει διαταχθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιδιώκει από το 2009 να κλείσει αυτή την αμφιλεγόμενη στρατιωτική φυλακή που άνοιξε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως πλέον παραμένουν 61 κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης το οποίο άνοιξε ο πρόεδρος Τζόρτζ Γ. Μπους στην Κούβα, για να συγκεντρώσει εκεί τους κρατούμενους του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας».

Συνολικά, πέρασαν από εκεί 780 κρατούμενοι, οι περισσότεροι ύποπτοι για τρομοκρατία, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και κρατήθηκαν επί χρόνια χωρίς δίκη, γεγονός που προκάλεσε πολλές διεθνείς καταδίκες.

Δώδεκα από τους κρατουμένους που μεταφέρθηκαν είναι Υεμενίτες και οι τρεις είναι Αφγανοί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο Αφγανός Ομπαϊντουλάχ, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2001 επειδή είχε κρύψει νάρκες στη χώρα του και κρατούνταν στο Γκουαντάναμο εδώ και περισσότερο από 13 χρόνια χωρίς δίκη.

Η Ουάσιγκτον αντιμετώπισε δυσκολίες για να βρει μια τρίτη χώρα που να δεχθεί τους Υεμενίτες, τους οποίους δεν μπορεί να αναλάβει η χώρα τους εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που διεξάγεται εκεί από το 2015.

Αφού μεταφερθούν στις τρίτες χώρες, οι πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο απελευθερώνονται εν γένει υπό επιτήρηση και εντάσσονται σε προγράμματα επανένταξης.

Οι απελευθερώσεις αυτές επιταχύνθηκαν τον τελευταίο καιρό, καθώς ο πρόεδρος επιθυμεί να τηρήσει την υπόσχεσή του να κλείσει τη φυλακή, έστω και με καθυστέρηση επτά ετών.

Αυτό φαίνεται ωστόσο αδύνατο πριν από το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο του 2017, καθώς δεν έχει βρεθεί μέρος στις ΗΠΑ όπου να μεταφερθούν οι περίπου πενήντα κρατούμενοι που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθούν.

Οι Ρεπουμπλικανοί, που έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, καθώς και ορισμένοι Δημοκρατικοί εμποδίζουν κάθε πρωτοβουλία.

Οι κρατούμενοι που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθούν, δεν μπορούν ούτε και να δικαστούν από κλασικό δικαστήριο, καθώς ορισμένοι έχουν βασανιστεί ή έχουν συλληφθεί σε συνθήκες που θεωρούνται παράνομες βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

Σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί χώρα υποδοχής για τους 19 κρατουμένους που μπορούν να απελευθερωθούν άμεσα.

Μόνο 10 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων οι πέντε που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν τις επιθέσεις στο World Trade Center, πρόκειται να δικαστούν.

Το 2001, το Γκουαντάναμο επρόκειτο να υποδεχθεί «τους χειρότερους μεταξύ των χειρότερων», όπως είχε δηλώσει ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι.

Όμως αποδείχθηκε, στο Γκουαντάναμο βρέθηκαν και άτομα που δεν είχαν διαπράξει κανένα έγκλημα, αλλά έτυχε να βρεθούν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή στον «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που είχαν κηρύξει οι ΗΠΑ.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό:  EPA/JOHN RILEY

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος