Η Γουχάν, η κινεζική πόλη των 11 εκατομμυρίων από όπου ξεκίνησε η πανδημία, επιστρέφει σταδιακά στην καθημερινότητα μετά από 76 μέρες καραντίνας. Την άρση του αποκλεισμού σήμαναν οι ήχοι του ρολογιού τα μεσάνυχτα.

Ουρανοξύστες, γέφυρες και πλοία στον ποταμό Γιανγκτσέ φωτίστηκαν στην «ηρωική πόλη», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ.

Τα αεροδρόμια σιγά-σιγά γεμίζουν. Άνθρωποι που είχαν αποκλειστεί στη Γουχάν, όταν άρχισαν να ισχύουν οι απαγορεύσεις, μπορούν πλέον να ταξιδέψουν και να συναντήσουν τους συγγενείς τους.

Όλοι με μάσκες, κάποιοι ακόμη και με προστατευτικές στολές. Όσοι φτάνουν σε άλλες πόλεις θα πρέπει να μπουν για λίγες μέρες προληπτικά σε καραντίνα και να περνούν από τακτικούς ελέγχους για να αποφευχθεί η πιθανότητα νέας επιδημίας.

Η Γουχάν ήταν το πρώτο επίκεντρο και η πόλη απ` όπου όλα ξεκίνησαν. Στα τέλη Δεκεμβρίου, 41 εργαζόμενοι της υπαίθριας αγοράς νόσησαν με πνευμονία, με αποτέλεσμα η αγορά να κλείσει.

Στις αρχές Ιανουαρίου γίνεται η πρώτη διάγνωση πως πρόκειται για ένα νέο κορονοϊό. Ο πρώτος νεκρός στην πόλη καταγράφεται στις 9 Ιανουαρίου. Μέχρι τις 23 η εξάπλωση είναι πλέον γεγονός και η Γουχάν μπαίνει σε καραντίνα.

Aνησυχία πάντως προκαλεί η είδηση που μεταδίδουν πρακτορεία της Νότιας Κορέας, ότι 51 άνθρωποι που είχαν ξεπεράσει την ασθένεια, μολύνθηκαν και πάλι.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Μοιράσου το άρθρο: