Οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές, όπου η τιμή του Brent διαμορφώθηκε στα 62,73 δολάρια το βαρέλι (αύξηση κατά 0,03%) και το αμερικανικό αργό αυξήθηκε κατά 0,19% στα 58,15 δολάρια το βαρέλι, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν που όπως είπε, θα ανακοινωθούν εντός 48 ωρών. Η τιμή της βενζίνης ίσως να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες ως και 2 λεπτά, ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, επισημαίνοντας ότι η μικρή αύξηση απορροφήθηκε ήδη από τα πρατήρια.

Από την Σαουδική Αραβία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο μίλησε για «πράξη πολέμου», αναφερόμενος στις επιθέσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco, που όπως είπε, είχαν στόχο την αποσταθεροποίηση της ασφάλειας της περιοχής αλλά και τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό και οικονομία. Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν «το δικαίωμα της Σαουδικής Αραβίας στην αυτοάμυνα», τονίζοντας ότι η συμπεριφορά του Ιράν «δεν θα γίνει ανεκτή» , ενώ η Ουάσιγκτον καλούσε τον ΟΗΕ να αναλάβει ρόλο, προειδοποιώντας ωστόσο ότι υπάρχουν «και άλλες επιλογές».

Η ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης «δεν είναι πολύ αξιόπιστη», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, υπενθυμίζοντας ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Το ταξίδι του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί στην Νέα Υόρκη και η συμμετοχή του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της ερχόμενης Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου «ενδέχεται να ακυρωθεί», εξαιτίας της μη έκδοσης θεώρησης εισόδου από τις ΗΠΑ, μετέδωσε χθες το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της «μέγιστης πίεσης» ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία, η Ουάσινγκτον στις 31 Ιουλίου συμπεριέλαβε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Ζαρίφ στην μαύρη λίστα των ατόμων που υπόκεινται σε αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις. Σύμφωνα με το IRNA, ο Ζαρίφ έχει προγραμματιστεί να βρίσκεται την Νέα Υόρκη την Παρασκευή το πρωί 20 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη Ροχανί.

Ως κράτος που φιλοξενεί την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την κατ ‘αρχήν υποχρέωση να χορηγούν έγκαιρα θεωρήσεις εισόδου σε κράτη που της αιτούνται, για να επιτρέπεται στους αξιωματούχους των κρατών να παραστούν στις συνεδριάσεις στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ουάσινγκτον και το Ιράν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1980 κατά τη διάρκεια της Κρίσης των Ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Σχετική είδηση:

Μοιράσου το άρθρο: