Φωτο αρχείου-AP/ Haruna Umar

Σε «σπίτι του τρόμου» είχε μετατραπεί ισλαμικό σχολείο στην πολιτεία Κατσίνα στη βόρεια Νιγηρία, στο οποίο 70 άνδρες κρατούσαν αλυσοδεμένους, βασάνιζαν και κακοποιούσαν σεξουαλικά περισσότερα απο 300 άτομα, άνδρες και αγόρια.

Στη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσής τους, εντοπίστηκαν, 69 άνθρωποι ηλικίας 7 έως 40 ετών δεμένοι με αλυσίδες και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της Κατσίνα «είχαν υποστεί απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά«. Οι υπόλοιποι είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν.

Το σχολείο αυτό ιδρύθηκε πριν 40 χρόνια από έναν μουσουλμάνο 78χρονο ιερωμένο, ο οποίος στη συνέχεια παρέδωσε τη διεύθυνσή του στον γιο του.

Στη βόρεια Νιγηρία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, τα κορανικά σχολεία είναι πολλά εξαιτίας της φτώχειας και της απουσίας δημόσιων σχολείων.

Είναι το δεύτερο περιστατικό ωμής βίας μέσα σε σχολείο που βλέπει το φως της δημοσιότητας. Περίπου 300 άνδρες και αγόρια απελευθερώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από ισλαμικό σχολείο στη γειτονική πολιτεία Καντούνα, όπου επίσης τους βασάνιζαν και τους κακοποιούσαν.

Τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μοχαμάντου Μπουχάρι, που είναι και ο ίδιος μουσουλμάνος, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να απαγορεύσει τα κορανικά σχολεία, στα οποία φοιτούν περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά, αλλά όχι αμέσως. Μετά το περιστατικό στην Καντούνα ο Νιγηριανός πρόεδρος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε από τους φυλάρχους να συνεργαστούν με τις αρχές ώστε να αποκαλύψουν «παράνομες πρακτικές που ισοδυναμούν με κακοποίηση παιδιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: