Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο βρίσκονται στο Ισραήλ για τις εκδηλώσεις στην 75η επέτειο μνήμης του ολοκαυτώματος που συμπίπτει με την απελευθέρωση του Άουσβιτς. Ο Αντρέι Ντούντα, πρόεδρος της Πολωνίας, όπου βρίσκεται το ναζιστικό στρατόπεδο δεν παρίσταται γιατί δεν του ζητήθηκε να εκφωνήσει ομιλία.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ Ολοκαυτώματος και η 75η επέτειος από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου του Άουσβιτς συγκεντρώνει στην Ιερουσαλήμ τουλάχιστον 40 ξένους ηγέτες και αντιπροσωπίες. Ανάμεσά τους οι πρόεδροι Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας και Ελλάδας. Και ο ισραηλινός πρωθυπουργός τους καλεί να αντιμετωπίσουν από κοινού το Ιράν ως τη σύγχρονη απειλή για το εβραϊκό έθνος.

«Πρέπει να εμφανιστούμε ενιαία και αποφασιστικά εναντίον του πιο αντι –σιμιτικού καθεστώτος στον πλανήτη. Το Ισραήλ χαιρετίζει τον πρόεδρο Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Πένς που αντιμετώπισαν τους τυράννους της Τεχεράνης», σημείωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Β. Νετανιάχου.

Bενιαμίν Νετανμιάχου και Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαιώνουν την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών τους, αποκαλύπτουν μνημείο για το ένα εκατομμύριο νεκρούς της πολιορκίας 900 ημερών του Λένινγκραντ από τους ναζί. Και ο Ρώσος πρόεδρος υπενθυμίζει τα 27 εκατομμύρια νεκρών της Σοβιετικής Ένωσης.

«Η μνήμη του Ολοκαυτώματος θα γίνει μάθημα και προειδοποίηση μόνο όταν είναι πλήρης, χωρίς εξαιρέσεις και παραλήψεις. Δυστυχώς οι μνήμες του πολέμου, τα διδάγματα και η κληρονομιά, όλο και συχνότερα γίνονται αντικείμενο βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Απουσίασε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, δυσαρεστημένος γιατί δεν ήταν μεταξύ των ομιλητών και για τον κεντρικό ρόλο του Ρώσου ομολόγου του στην εκδήλωση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Χ. Ποπόρου

Μοιράσου το άρθρο: