Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των  21 μαθητριών από το Τσιμπόκ που αφέθηκαν ελεύθερες αφού πέρασαν περισσότερα από δύο χρόνια στα χέρια της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Στη διάρκεια μιας θρησκευτικής τελετής που πραγματοποιήθηκε προς τιμής τους, στην Αμπούζα, η Γκλόρια Ντέιμ, ένα από τα κορίτσια εξήγησε ότι πέρασαν έναν μήνα και δέκα ημέρες χωρίς τροφή, προτού αφεθούν ελεύθερες και πως μια βόμβα του νιγηριανού στρατού παραλίγο να προκαλέσει θύματα μεταξύ τους.

Ευχαριστούμε τον Θεό που μας έφερε εδώ σήμερα. Ήμουν στο δάσος όταν ένα αεροπλάνο έριξε μια βόμβα ακριβώς δίπλα μου, όμως δεν τραυματίστηκα, διηγήθηκε η Ντέιμ, εμφανώς συγκινημένη αλλά και αδυνατισμένη από την πείνα.

Δεν είχαμε τροφή για έναν μήνα και δέκα ημέρες, όμως δεν πεθάναμε, δόξα τω Θεώ, πρόσθεσε.

Η τελετή διακόπηκε ξαφνικά όταν έφτασαν με δάκρυα στα μάτια οι γονείς των κοριτσιών.

Τα 276 κορίτσια, στην πλειονότητά τους χριστιανές, που απήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 από το σχολείο τους στο χωριό Τσιμπόκ από τους ισλαμιστές αντάρτες αναγκάστηκαν να ασπαστούν το ισλάμ, δεν μπορούσαμε να προσευχηθούν, όπως κάναμε σήμερα, επεσήμανε η Ντέιμ. Κάποιες παντεύτηκαν μαχητές και έμειναν πίσω.

Ο Μούτα Αμπάνα, πατέρας ενός από των κοριτσιών που αφέθηκαν ελεύθερα, εξέφρασε την αγωνία του επειδή πολλές από τις μαθήτριες αναγκάστηκαν να παντρευτούν μαχητές της Μπόκο Χαράμ.

Κάποιες από αυτές γύρισαν πίσω με μωρά, αλλά σκεφτείτε το, θα σκοτώσουμε τα παιδιά;, διερωτήθηκε ο Αμπάνα μιλώντας στο AP. Δεν θα μπορέσουμε να σκοτώσουμε τα παιδιά, διότι θα είναι σα να μην θέλουμε να γυρίσουν πίσω τα κορίτσια, πρόσθεσε.

Τα 21 κορίτσια δέχονται ιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη σε ένα νοσοκομείο της Αμπούζα.

Στο μεταξύ ο Νιγηριανός υπουργός Ενημέρωσης, Λάι Μοχάμεντ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Μπόκο Χαράμ δεν έχουν τελειώσει εφόσον δεν έχουν απελευθερωθεί όλα τα κορίτσια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: