Συνεχή μέτρα για τον κορονοϊό – Έρευνες για εμβόλιο

Πιο αυστηρά μέτρα για τον εντοπισμό ασθενών και τον περιορισμό της επιδημίας θα εφαρμόσουν οι αρχές στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, της Κίνας, 98 άνθρωποι υπέκυψαν στον ιό τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμός μειωμένος για τέταρτη συναπτή ημέρα. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο, η Κίνα ανακοίνωσε 1886 νέα κρούσματα και 98 θανάτους από τον κορονοϊό: για πρώτη φορά από τις 30 Ιανουαρίου, τα νέα κρούσματα είναι λιγότερα από δύο χιλιάδες.

Ωστόσο οι νεκροί ανέρχονται σε 1900, μεταξύ αυτών και ο Λιου Τζιμίνγκ, διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γουχάν, πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας πνευμονίας. Περισσότερα από τέσσερα στα πέντε κρούσματα (πάνω από το 80%) της νόσου COVID-19 είναι σχετικά ήπια, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη που έδωσαν στη δημοσιότητα οι κινεζικές αρχές.

Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η επιδημία επιβραδύνεται.

Με τη βία σε καραντίνα

Εικόνες – πρόκληση έρχονται από την Κίνα, στην προσπάθεια των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Ο φακός κατέγραψε έναν άνδρα που αλυσόδεσαν σε κολόνα για να τον τιμωρήσουν επειδή δεν φορούσε προστατευτική μάσκα, ενώ άνθρωποι σύρονται κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια τους προκειμένου να ελεγχθούν για τον κορονοϊό. Πάντως τα μέτρα δεν αποδίδουν, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, τόσο στις πόλεις όσο και στο κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε καραντίνα.

Αναρτούν ακόμη και επιγραφές με κόκκινο χρώμα στην είσοδο των κτιρίων που προειδοποιούν πως εντός διαμένουν… «άνθρωποι από τη Γουχάν – να μην έχουν επαφή μαζί τους!

Για όσους έγιναν καλά και πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, η χαρά δεν κρύβεται.

Ο νέος υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν εκφράζει φόβους για πανδημία την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάσσεται εναντίον των ταξιδιωτικών περιορισμών και σχολιάζει: Μήπως θα «πρέπει να σταματήσουμε τα δρομολόγια των λεωφορείων σε όλο τον κόσμο;».

Ωστόσο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε ξένους που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

Στη Ρωσία οι αρχές απαγορεύουν την είσοδο σε Κινέζους πολίτες.

Εμβόλιο

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεργαστεί με το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την καταπολέμηση του νέου κοροναϊού.

Η Sanofi θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του γενετικού ανασυνδυασμού για «να επιταχύνει την παραγωγή ενός εμβολίου» κατά του Covid-19, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας Ντέιβιντ Λιού, σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εκτίμησε ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες και οι κλινικές δοκιμές του να ξεκινήσουν «σε περίπου έναν με ενάμιση χρόνο».

Η κυριότερη εστία μόλυνσης εκτός Κίνας παραμένει το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα από τις αρχές Φεβρουαρίου στα νερά του Κόλπου της Γιοκοχάμας.

Οι 3.700 και πλέον επιβαίνοντες στο πλοίο έλαβαν εντολή να παραμείνουν πάνω στο πλοίο και στις καμπίνες τους για δύο εβδομάδες.

Πολλοί επιστήμονες θέτουν υπό αμφισβήτηση την απόφαση των ιαπωνικών αρχών να θέσουν σε καραντίνα το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess αφού η μετάδοση του ιού όχι μόνο δεν περιορίστηκε αλλά αντιθέτως το πλοίο λειτούργησε ως εστία μόλυνσης. Θέτουν ερωτήματα για τον εξαερισμό του πλοίου, το πώς συνδέονται οι καμπίνες και το πώς απομακρύνονται τα απόβλητα.

Γενικότερα, η θνησιμότητα από τον συγκεκριμένο ιό φαίνεται να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα στις μικρότερες ηλικίες και να αυξάνεται σταδιακά. Σε ηλικίες μέχρι 9 ετών δεν έχουν υπάρξει θάνατοι. Όσον αφορά σε ασθενείς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό πιο επικίνδυνη η μόλυνση από τον ιό είναι για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού καθώς και από υπέρταση.

Tα στοιχεία

Να δούμε λοιπόν τα βασικά συμπεράσματα την πρώτης μεγάλης κινεζικής μελέτης για το νέο κορονοϊό (και την νόσο COVID-19 που προκαλεί) η οποία βασίστηκε σε πάνω από 44.000 κρούσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το 80,9% των λοιμώξεων που προκαλεί ο ιός είναι ήπιες. Οι σοβαρές λοιμώξεις αντιπροσωπεύουν το 13,8% και οι πολύ σοβαρές το 4,7%.

Όσον αφορά το ποσοστό θνησιμότητας, είναι στο 2,3% για το γενικό πληθυσμό, εκτοξεύεται στο 13,8% για τους 80 ετών και άνω και ενώ πέφτει στο μηδέν για τα παιδιά έως 9 ετών. Είναι σαφές ότι οι ηλικιωμένοι είναι οι πιο ευάλωτοι. Περισσότερο ευάλωτοι είναι επίσης οι άνδρες έναντι των γυναικών, με ποσοστά θνησιμότητας 2,8% και 1,7% αντιστοίχως.

Τέλος, πολύ σοβαρό παράγοντα κινδύνου αποτελούν οι προϋπάρχουσες ασθένειες, με πρώτες τις καρδιαγγειακές παθήσεις και ακολουθούν ο διαβήτης, η χρόνια πνευμονοπάθεια και η υπέρταση.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Xinhua, AFP, Tass

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος