Διεθνή ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στο Ιράν όπου οι διαδηλώσεις κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων έχουν πάρει βίαιη τροπή, με πληροφορίες για πολλά θύματα.

Τουλάχιστον 106 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε 21 ιρανικές πόλεις στις ταραχές που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν εναντίον πλήθους διαδηλωτών από ταράτσες και σε μία περίπτωση, από ένα ελικόπτερο, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

«Ο οργανισμός πιστεύει, ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών, ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, με αναφορές να κάνουν λόγο για έως και 200 νεκρούς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία και  καταγγέλει την χρήση «φονικής βίας» εναντίον «ειρηνικών» συναθροίσεων.

Οι αναφορές «αποκάλυψαν ένα οδυνηρό μοτίβο παράνομων εκτελέσεων από ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες χρησιμοποίησαν υπερβολική και φονική βία για να συντρίψουν τις κατά κύριο λόγο ειρηνικές διαδηλώσεις», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Εκατοντάδες νέοι και εργαζόμενοι Ιρανοί εκφράζουν την οργή τους για το χαμηλό βιοτικό τους επίπεδο, την κρατική διαφθορά και το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι τρεις άνδρες – μέλη των φρουρών της Επανάστασης μαχαιρώθηκαν αργά χθες τη νύχτα από ταραξίες, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων από την Παρασκευή που ξέσπασαν οι ταραχές να φτάνει τους εννέα νεκρούς. Ανάμεσά τους τέσσερις διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη χρήση από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών και κάλεσε τις αρχές του Ιράν να θέσουν υπό έλεγχο τη χρήση βίας για τη διάλυση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: