Επικίνδυνα κλιμακώνεται η κρίση στη Συρία. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι 6 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στην Ιντλίμπ σε επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων στην περιοχή, που είναι και ο μοναδικός θύλακας που παραμένει σε χέρια ανταρτών.

Η Τουρκία προστατεύει κάποιες από τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στρατιωτικά στην περιοχή της Ιντλίμπ, που δέχτηκε νωρίτερα την επίθεση των δυνάμεων του Συριακού καθεστώτος, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει την ζωή τους έξι Τούρκοι και να τραυματιστούν επτά.

Η πρόσφατη κλιμάκωση των σχέσεων Συρίας – Τουρκίας ανάγκασε τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να αναβάλλει το ταξίδι του στο Κίεβο και να σπεύσει στα Τουρκο-συριακά σύνορα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του επιτελείου του τουρκικού στρατού.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας στην Κωνσταντινούπουλη λίγο πριν αναχωρήσει για το Κίεβο δήλωσε πως η Τουρκία προχώρησε σε αντίποινα για την Συριακή επίθεση «εξουδετερώνοντας» 30-35 Σύρους στρατιώτες. Ο Ερντογάν ζήτησε από την Ρωσία να μην ανακατεύεται στην διένεξη των δύο χωρών.

Η Μόσχα διέψευσε τον ισχυρισμό της Τουρκικής πλευράς ότι χρησιμοποιήθηκε η αεροπορία για τα πλήγματα κατά των Συριακών δυνάμεων, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν επιβάλλει απαγόρευση πτήσεων.

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως οι Τουρκικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση κατά την διάρκεια της νύχτας, διότι μετακινήθηκαν στην περιοχή της Ιντλίμπ χωρίς να ενημερώσουν για τις νέες συντεταγμένες τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις εναντίον της Ιντλίμπ.

Τουρκία και Ρωσία είχαν έλθει σε συμφωνία το 2018 και είχαν ξεκινήσει κοινές περιπολίες στην περιοχή. Η Τουρκία διατηρεί στην περιοχή δώδεκα στρατιωτικά παρατηρητήρια.

Την ίδια ώρα, σχεδόν 50 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, που αποτελεί στόχο μιας πολύνεκρης επίθεσης από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασάντ, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ανταπόκριση: Α. Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο: