Το χειμερινό ψύχος, σε συνδυασμό με την έλλειψη ιατρικής βοήθειας ήταν η αιτία που –σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ– τουλάχιστον 15 παιδιά στη Συρία (τα περισσότερα κάτω του ενός έτους) έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Η UNICEF διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της: «Με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη ιατρικής φροντίδας», τουλάχιστον 8 παιδιά πέθαναν στο Ροκμπάνι, έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στη νότια Συρία, ενώ 7 παιδιά πέθαναν όταν οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν για να γλιτώσουν από τις μάχες ένα προπύργιο των τζιχαντιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας».

Από τη μεριά του, ο Γκέερτ Καπελέρε, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δήλωσε: «Ζωές βρεφών εξακολουθούν να χάνονται σαφώς εξαιτίας προβλημάτων υγείας που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί ή αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό στον 21ο αιώνα».

«Αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε επαρκή ιατρική φροντίδα, προστασία και καταλύματα, κι άλλα παιδιά θα πεθαίνουν μέρα τη ημέρα στο Ροκμπάνι, στην Ντέιρ Εζόρ και αλλού στη Συρία. Η Ιστορία θα μας κρίνει γι’ αυτούς τους θανάτους που θα μπορούσαν ασφαλώς να έχουν αποφευχθεί», πρόσθεσε ο Καπελέρε.

Όπως ανακοίνωσε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, «Τα 13 (από τα παιδιά που πέθαναν) ήταν κάτω του ενός έτους».

Από το 2011 που μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία, περισσότεροι από 360.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατομμύρια πρόσφυγες πολέμου αναζητούν μια ασφαλέστερη, καλύτερη ζωή σε άλλες χώρες του πλανήτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της UNICEF, στον καταυλισμό εκτοπισμένων του Ροκμπάνι, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια, από τα τουλάχιστον 8 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους, τα περισσότερα ήταν ηλικίας κάτω των 4 μηνών και πέθαναν σε διάστημα ενός μήνα.

Χιλιάδες άμαχοι στο ανατολικό τμήμα της Συρίας εγκατέλειψαν ένα τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκεται στο στόχαστρο επίθεσης του στρατού στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

«Οικογένειες που αναζητούν ασφάλεια (…) περιμένουν για μέρες μέσα στο κρύο, χωρίς στέγη ή είδη πρώτης ανάγκης», αναφέρει η UNICEF.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Hussein Malla (αρχείο)

 

Μοιράσου το άρθρο: