AP Photo/Ghaith Alsayed

Σκληρές μάχες μαίνονται στη βορειοδυτική Συρία,μεταξύ των δυνάμεων του Ασαντ και Σύρων ανταρτών που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας. Από τις αρχές του Φεβρουαρίου, 17 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Οι σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την κωμόπολη Ναϊράμπ στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, έγινε σήμερα γνωστό από τούρκους και αντάρτες αξιωματούχους. Αξιωματούχος των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως ο τουρκικός στρατός υποστήριξε την επίθεση των ανταρτών με πυρά πυροβολικού και ομάδες πυροτεχνουργών και οι αντάρτες καθαρίζουν τώρα την πόλη.

Πρόκειται για την πρώτη περιοχή που ανακατακτούν από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που προωθούνται στην επαρχία, την ώρα που η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) καλεί τις εμπόλεμες πλευρές στην Ιντλίμπ να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των αμάχων και υπενθυμίζει πως νοσοκομεία, αγορές και σχολεία προστατεύονται από τον νόμο.

Οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, που υποστηρίζονται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, προσπαθούν να ανακαταλάβουν την τελευταία μεγάλη ανταρτοκρατούμενη περιοχή στη Συρία έπειτα από εννέα χρόνια πολέμου. Σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύροι έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των τελευταίων μαχών.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν σήμερα την Καφράνμπελ, στην επαρχία Ιντλίμπ, μία από τις πρώτες πόλεις που είχαν εξεγερθεί κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανακατέλαβαν την πόλη αυτή, καθώς και άλλα 18 χωριά και κοινότητες στη νότια Ιντλίμπ, τις τελευταίες 48 ώρες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κι ενώ οι μάχες μαίνονται, άλλοι 19 άμαχοι προστίθενται στον απολογισμό των νεκρών, ο αριθμός των εκτοπισθέντων μεγαλώνει, με πολλούς από αυτούς να αναγκάζονται να μετακινηθούν για δεύτερη ή τρίτη φορά. Κάποιοι αναγκάζονται να αναζητήσουν καταφύγιο σε σπηλιές και νεκροταφεία.

Οι συνομιλίες για μια ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας περί εκεχειρίας με τους τρομοκράτες στο Ιντλίμπ σημαίνουν παράδοση στους τρομοκράτες και ενθάρρυνση της δράσης τους, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από το βήμα της 43ης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την σοβαρή του ανησυχία σε σχέση με τις απόπειρες που γίνονται να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας ως εργαλείο γεωπολιτικών παιγνιδιών, είπε ο Λαβρόφ και επισήμανε ότι « σε μια σειρά χώρες της Μέσης Ανατολής μειώθηκε αισθητά και ίσως και σχεδόν να εξαφανίστηκε πλήρως η παρουσία των Χριστιανών που ζούσαν εκεί επί αιώνες».

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως εργάζεται για να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής με την Τουρκία και το Ιράν για να συζητήσουν τη σύγκρουση στην Ιντλίμπ, αλλά δεν θα οργανώσει χωριστή τετραμερή σύνοδο με συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τη διεξαγωγή της προτεινόμενης συνόδου κορυφής στις 5 Μαρτίου με τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά είχε προσθέσει πως μπορεί την ημερομηνία αυτή να συναντηθεί με τον Πούτιν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που τις τελευταίες ημέρες ενίσχυσε την τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Ιντλίμπ αποκάλυψε εξάλλου ότι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στο λιβυκό μέτωπο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: