Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον που βρίσκεται στην Τουρκία για νέο κύκλο συνομιλιών με θέμα την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία, δέχτηκε τα πυρά του Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον οποίο «παρά την συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, «στοιχεία» της αμερικανικής κυβέρνησης διατυπώνουν «αντικρουόμενες θέσεις», σχετικά με τους Κούρδους μαχητές.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο ισχυρισμός ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα «μεγάλο ψέμα», επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για τρομοκράτες ταυτόσημους με τους Κούρδους του PKK και προειδοποιώντας ότι η ‘Αγκυρα δεν πρόκειται να συμβιβασθεί.

Ο εκπρόσωπος του Μπόλτον δήλωσε ότι οι δύο πλευρές εντόπισαν «περαιτέρω ζητήματα» για «διάλογο», ενώ η συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματισθεί με τον Τούρκο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Ιμπραχίμ Καλίν, ματαιώθηκε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών του Τζον Μπόλτον, οι New York Times δημοσίευσαν άρθρο του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρουσίασε την «στρατηγική» του για την «σταθεροποίηση» της κατάστασης στην Συρία  μετά την αμερικανική αποχώρηση.

Mε τη συνεργασία των «σωστών εταίρων»  πρέπει να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο Τράμπ έχει δίκιο και η Τουρκία θα τα καταφέρει» ,είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στο οποίο ο Ερντογάν επισημαίνει: «Η Τουρκία, η χώρα με τον μεγαλύτερο στρατό στους κόλπους του ΝΑΤΟ, είναι η μοναδική  χώρα που μπορεί να συνεργαστεί τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία στη Συρία.

«Το δηλώνω ξανά: δεν θα υπάρξει νίκη για τους τρομοκράτες. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που πρέπει για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Το πρώτο βήμα, μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, πρέπει να είναι η συγκρότηση μιας «δύναμης σταθεροποίησης» στην οποία θα μετέχουν μαχητές από όλο το φάσμα της συριακής κοινωνίας, πρόσθεσε

Αναφερόμενος στους Κούρδους της Συρίας, κατηγόρησε τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι στρατολογούσαν παιδιά-στρατιώτες. Υποσχέθηκε ότι μετά την αποχώρηση των Αμερικάνων θα ολοκληρωθεί  «εντατική διαδικασία» για την επανένωση αυτών των παιδιών με τις οικογένειές τους ενώ όλοι οι μαχητές που δεν έχουν διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις» θα ενταχθούν στη νέα δύναμη σταθεροποίησης.

Τα συριακά εδάφη που είναι υπό τον έλεγχο των YPG ή του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους θα κυβερνώνται από εκλεγμένα λαϊκά συμβούλια», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: New York Times

Μοιράσου το άρθρο: