Στην Έκθεση Βιβλίου της Σαγκάης παρουσιάστηκε η αγγλική έκδοση ενός δημοφιλούς βιβλίου μαθηματικών, το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών Κινέζων αναγνωστών.

Τον Μάρτιο η HarperCollins, ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στον κόσμο υπέγραψε συμφωνία με την Shanghai Century Publishing Group στην Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου, για τη δημοσίευση στην αγγλική έκδοση των μαθηματικών σχολικών βιβλίων που χρησιμοποιούνται στα δημοτικά σχολεία της Σαγκάης.

Η συμφωνία μεταξύ των εκδοτικών οίκων HarperCollins και Shanghai Century Publishing Group είναι η πρώτη συμφωνία κατά την οποία μια ολόκληρη σειρά κινεζικών εγχειριδίων μεταφράζεται για το εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα μιας ανεπτυγμένης οικονομίας, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο οίκος HarperCollins έχει μεταφράσει κινέζικα εγχειρίδια.

Το 2015 ο βρετανικός εκδοτικός οίκος εξέδωσε την αγγλική έκδοση του «Πρόγραμμα των Μαθηματικών της Σαγκάης», ένα συμπληρωματικό υλικό μελέτης το οποίο χρησιμοποιούσαν για πάνω από 20 χρόνια οι μαθητές στην Σαγκάη.

Το συμπληρωματικό αυτό εγχειρίδιο προσαρμόστηκε στις ανάγκες των βρετανών μαθητών. Σύμφωνα με τον κινέζο εκδότη, σήμερα πάνω από 400 σχολεία στη Βρετανία χρησιμοποιούν το εν λόγω εγχειρίδιο.

Πιθανότατα, όλο και περισσότεροι μαθητές στη Βρετανία ετοιμάζονται να ασκηθούν στα «Αληθινά Μαθηματικά της Σαγκάης», όπως ονομάζεται η σειρά των 36 βιβλίων που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τους Βρετανούς μαθητές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ήδη, εκδότες και επιστήμονες στην Κίνα εμπνεύσθηκαν από το γεγονός ότι, το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και το βλέπουν ως «καρπό» των «ανταλλαγών» μεταξύ των δύο χωρών.

Το 2016, το υπουργείο Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 41 εκατομμύρια λίρες (53 εκατομμύρια δολάρια) σε ένα τετραετές πρόγραμμα για τη διάδοση της μεθόδου της Σαγκάης στη χώρα.

Ο Νικ Γκιμπ υπουργός για τα Πρότυπα των Σχολείων μιλώντας το 2016 σε ένα βρετανικό σχολείο, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά να μάθουν οι Βρετανοί από την κινεζική προσέγγιση της διδασκαλίας των μαθηματικών.

«Οι μέθοδοι διδασκαλίας της Σανγκάης εξαρτώνται από την καθοδήγηση ολόκληρης της τάξης από τον δάσκαλο, με συνεχή αμφισβήτηση και αλληλεπίδραση μεταξύ του δασκάλου και της τάξης» δήλωσε ο Γκίμπ.

Κινέζοι μαθητές πραγματοποιούν αξιόλογες επιδόσεις στο Πρόγραμμα για την Διεθνή Αξιολόγηση (PISA), μια παγκόσμια διοργάνωση που αξιολογεί τους 15χρονους μαθητές σε βασικές γνώσεις και δεξιότητες, κυρίως στους τομείς της ανάγνωσης, των μαθηματικών και της επιστήμης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας της PISA, οι μαθητές από την Σαγκάη ήρθαν πρώτοι στο διαγωνισμό αυτό το 2012 ο οποίος διεξάγεται κάθε τρία χρόνια από το 2000. Οι Βρετανοί μαθητές κατατάχθηκαν 25 θέσεις πίσω από τους Κινέζους.

Η μετάφραση, στην αγγλική γλώσσα, των «Αληθινών Μαθηματικών της Σαγκάης» πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Τσεν Γιλίν, καθηγήτριας μαθηματικών του Δημοτικού Σχολείου Λιγουάν της Σαγκάης.

«Η μεταφραστική ομάδα πέρασε τρεις μήνες μεταφράζοντας λέξη προς λέξη, κάνοντας όμως και ορισμένες προσαρμογές σύμφωνα με τις υποδείξεις της βρετανικής πλευράς», ανέφερε η Τσεν.

Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε το 2015 η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» , πάνω από τα τρία τέταρτα των εργοδοτών στη Βρετανία πιστεύουν οτι αυτό που χρειάζεται είναι η βελτίωση των μαθηματικών, μετά από ανησυχίες ότι η αδιαφορία μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Ng Han Guan

Μοιράσου το άρθρο: