Τέσσερα εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια κινδυνεύουν να εξαναγκαστούν σε γάμο λόγω της φτώχειας που προκαλεί ο κορονοϊός

Τέσσερα εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να εξωθηθούν σε γάμο τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω της φτώχειας που προκαλεί ο κορονοϊός,  ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση World Vision. Την ίδια ώρα οι ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι η κρίση ενδέχεται να γυρίσει το θέμα των γάμων μικρών κοριτσιών 20 χρόνια πίσω.

«Όταν υπάρχει οποιαδήποτε κρίση, όπως συγκρούσεις, καταστροφές ή πανδημία, αυξάνονται τα ποσοστά γάμων ανηλίκων», επεσήμανε η Έρικα Χολ ειδική στο θέμα της World Vision.

Με τα σχολεία κλειστά και τους όρους που επιβάλλει  η καραντίνα,  οι οργανώσεις που μάχονται την εξάλειψη των παιδικών γάμων δυσκολεύονται να εργαστούν.

Η πανδημία καθιστά επίσης πιο δύσκολη την πρόσβαση των κοριτσιών σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, εκθέτοντας τα σε μεγαλύτερες πιέσεις να παντρευτούν και αυξάνοντας τις εγκυμοσύνες μεταξύ των εφήβων.

Περίπου 12 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται  σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο προτού γίνουν 18 ετών, σχεδόν ένα κορίτσι κάθε τρία δευτερόλεπτα.

Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα προέβλεψε ότι η πανδημία ενδέχεται να οδηγήσει επιπλέον 13 εκατομμύρια παιδιά στον γάμο την επόμενη δεκαετία.

Η Girls not Brides, μια παγκόσμια ένωση 1.400 οργανώσεων που εργάζονται για την εξάλειψη του γάμου ανήλικων κοριτσιών, θεωρεί ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη.

Γάμοι παιδιών λόγω πείνας

« Είναι πιθανό να δούμε μεγάλο αριθμό γάμων παιδιών» επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια της Gilrs not Brides, Φέιθ Μουάνγκι- Πάουελ.

«Αυτό το άκουσα από την Ινδία, από την Αφρική, από τη Λατινική Αμερική. Κάποιοι λένε ότι ενδέχεται να εξαλείψει δύο δεκαετίες προόδου στην εξάλειψη του γάμου παιδιών», πρόσθεσε.

Η Μουάνγκι- Πάουελ εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία της για το κλείσιμο των σχολείων. «Τα σχολεία προστατεύουν τα κορίτσια. Όταν τα σχολεία είναι κλειστά ο κίνδυνος (γάμου) αυξάνεται κατά πολύ», εξήγησε.

«Ακόμη και μετά την covid-19 είναι πολύ πιθανό πολλά κορίτσια να μην επιστρέψουν στο σχολείο, κάτι που είναι ιδιαίτερα τρομακτικό. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν».

Η Χολ της World Vision δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη  στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αύξηση του γάμου παιδιών στο Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν και την Ινδία, όπου η μη κυβερνητική οργάνωση πρόσφατα συνεργάστηκε με την αστυνομία για να σταματήσει επτά γάμους, έπειτα από κλήσεις που δέχθηκαν τηλεφωνικές γραμμές παροχής βοήθειας.

Η ίδια πρόσθεσε ότι υπάρχει φόβος πως κάποιοι άνθρωποι θα εκμεταλλευθούν το lockdown για να κρύψουν τους γάμους παιδιών, αλλά αναμένει ότι η αύξηση θα έρθει αργότερα καθώς οι οικογένειες θα πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι γονείς ενδέχεται να παντρέψουν τις κόρες τους για να μειώσουν τον αριθμό των παιδιών που χρειάζεται να στηρίζουν ή για να πάρουν προίκα. « Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν μηχανισμό επιβίωσης. Οι γονείς δεν το κάνουν κακόβουλα, απλώς δεν βλέπουν εναλλακτικές», κατέληξε η Χολ.

Ήδη όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, 540  κορίτσια γλύτωσαν τους τελευταίους δύο μήνες το γάμο στη Βόρεια Αιθιοπία, όπου οι συνθήκες λόγω της πανδημίας είναι τραγικές. Τα  σχολεία είναι κλειστά και 26 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν στο σπίτι με αποτέλεσμα τα κορίτσια να κινδυνεύουν να εξαναγκαστούν σε γάμο για να γλυτώσει η οικογένειά τους  από την πείνα. Σύμφωνα με την  Unicef

η Αιθιοπία παρουσιάζει  το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικών γάμων στον κόσμο.

Η οργάνωση για την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free Foundation’s Global Intex υπολογίζει ότι υπάρχουν 40.000.000 εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι στον κόσμο  και μεταξύ αυτών πρίπου 15 εκατομμύρια καταναγκαστικοί γάμοι.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ- ΜΠΕ, REUTERS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος