Πριν από 2.000 χρόνια, οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ, αποθήκευαν τροφή και νερό, μαγείρευαν, μπορεί και να ζούσαν σε ένα  μοναδικό υπόγειο συγκρότημα, μόλις 30 μέτρα από το Tείχος των Δακρύων.

Η ανακάλυψη των μυστηριωδών υπόγειων θαλάμων που είναι λαξευμένοι στο βράχο, έγινε από Ισραηλινούς αρχαιολόγους. Το συγκρότημα διαθέτει τρία δωμάτια που συνδέονται με μια σκάλα και μια ανοιχτή αυλή. Η είσοδος παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις για την παρουσία μεντεσέδων και οι τοίχοι προσφέρουν αρκετές θέσεις για λαμπτήρες λαδιού και σκαλιστά ράφια.

Φέρεται να χρονολογούνται απο τη ρωμαϊκή εποχή και ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ενός μεγάλου βυζαντινού κτίσματος , ηλικίας 1.400 ετών, διακοσμημένου με καμάρες και ψηφιδωτό δάπεδο.

«Στην αρχή, ήμασταν πολύ απογοητευμένοι γιατί κάτω από το μωσαϊκό δάπεδο, πέσαμε στο βραχώδες υπόστρωμα και πιστεύαμε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είχε σταματήσει εκεί», εξηγεί ο Μπαράκ Μονικεντάμ-Γκιβόν, ο συνδιευθυντής ανασκαφών στην Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.

Στη συνέχεια, «ανακαλύψαμε τρία δωμάτια, και τα τρία λαξευμένα στον βράχο» και συνδεδεμένα μεταξύ τους με σκάλες, προσθέτει. Τέτοιες συγκροτήματα ήταν σπάνια στις εβραϊκές πόλεις εκείνης της εποχής, λέει.

Αυτά τα δωμάτια μπορεί να ήταν το κελάρι ενός κτιρίου που έχει εξαφανιστεί σήμερα ή ένας χώρος αποθήκευσης και προετοιμασίας των γευμάτων για ιερείς της Ιερής Πόλης ή τους προσκυνητές που επισκέπτονταν τον Ναό, όπως πιστεύει.

«Εδώ ανακαλύπτουμε δοχεία που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή των γευμάτων, λυχνίες λαδιού, δοχεία που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση του σιταριού, του κριθαριού ή του ελαιόλαδου», λέει ο Μπαράκ Μονικεντάμ-Γκιβόν.

Τα δωμάτια δεν φαίνεται να έχουν «άμεση σύνδεση» με τον δεύτερο εβραϊκό Ναό, που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. και του οποίου το Τείχος των Δακρύων (το δυτικό τείχος του Ναού του Σολομώντα) είναι το μόνο απομεινάρι ενός τείχους αντιστήριξης.

Πάνω από το Τείχος, εκτείνεται το ‘Ορος του Ναού, ο πιο ιερός τόπος του Ιουδαϊσμού, που ονομάζεται Χαράμ Αλ-Σαρίφ από τους μουσουλμάνους για τους οποίους είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος και όπου βρίσκεται κυρίως το Τέμενος Αλ-‘Ακσα.

Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός έργου δημιουργίας υπόγειου εκθεσιακού χώρου που θα παρουσιάζει αντικείμενα διαφορετικών εποχών τα οποία βρέθηκαν εκεί.

«Θα εξερευνήσουμε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την πλατεία του Τείχους των Δακρύων», εξηγεί ο Μονικεντάμ-Γκιβόν. «Η ιδέα είναι να υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκεί όπου οι άνθρωποι προσεύχονται, και υπoγείως οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα για μια περιπλάνηση ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα».

Η ανακάλυψη αυτή παρουσιάζεται λίγες μέρες πριν από την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ισραηλινοί εορτάζουν την κατάληψη της Παλιάς Πόλης από τον στρατό τους στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, όταν η Παλιά Πόλη τελούσε υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το άρθρο: