AP Photo

Με διαδηλώσεις οργής και βασικό σύνθημα «δεν πωλούνται τα παλαιστινιακά εδάφη» αντέδρασαν οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας στο νέο αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, το οποίο παρουσίασε ο γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ. Επισημάνθηκε ότι η προσέγγιση βασίζεται στην αρχή «πρώτα η οικονομία» ως προϋπόθεση για την επίτευξη ειρήνης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Κούσνερ μιλούσε στην έναρξη των εργασιών της διήμερης διεθνούς διάσκεψης που διεξάγεται στο Μπαχρέιν, ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική πτυχή του σχεδίου δεν θα συζητηθεί επί του παρόντος.

Το πρώτο στάδιο του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή έχει στόχο τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις, όπως ανακοινώθηκε, παρουσία της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Μια από τις πραγματικά καλές πτυχές του σχεδίου είναι ότι εντοπίζει τομείς που θα συμβάλλουν σε θέσεις εργασίας», σημείωσε η Λαγκάρντ, επικαλούμενη τον γεωργικό, τον τουριστικό και τον κατασκευαστικό τομέα ως αυτούς που «θα απορροφήσουν πολλούς εργαζόμενους».

Το ΔΝΤ δραστηριοποιείται στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα από το 1995, παρέχοντας δάνεια, πιστωτικές εγγυήσεις και συμβουλές πολιτικής στην υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή.

«Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την περιοχή συγκρούσεων σε μοντέλο εμπορίου και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε από την πλευρά του ο Τζάρεντ Κούσνερ.

Το αμερικανικό «σχέδιο του αιώνα», που τιτλοφορείται «Από την ειρήνη στην ευημερία» χαρακτηρίζεται μεροληπτικό, καθώς οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι προσπαθούν να τους εξαναγκάσουν να αποκηρύξουν τις προσδοκίες τους για ανεξαρτησία.

Η έλλειψη πολιτικής πτυχής του σχεδίου, το οποίο η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι θα αποκαλύψει αργότερα, έφερε την απόρριψη αυτού όχι μόνο από τους Παλαιστινίους, αλλά και από τις αραβικές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ επιδιώκει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις. Ούτε οι ισραηλινές ούτε οι παλαιστινιακές κυβερνήσεις παρευρέθηκαν στη διάσκεψη στην Μανάμα.

«Παρά όσα λένε εκείνοι που σας απογοήτευσαν στο παρελθόν, ο πρόεδρος Τραμπ και η Αμερική δεν σας έχουν εγκατελείψει», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

Συμπλήρωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία για τους Παλαιστινίους δεν είναι εφικτή χωρίς «μακρόχρονη και δίκαιη πολιτική λύση» – η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ και θα σέβεται την αξιοπρέπεια του παλαιστινιακού λαού.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βηθλεέμ, όπου Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών οι οποίοι πυρπολούσαν ομοιώματα του Ντόναλντ Τραμπ.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, για να καταγγείλουν το αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση του Μεσανατολικού, στο οποίο διεθνή Μέσα Ενημέρωσης βλέπουν όρους όπως «παράδοση του 60% των εδαφών της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, απαγόρευση όπλων, Ισραηλινή προστασία επί πληρωμής και απειλή κυρώσεων σε όποια άρνηση».

Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Νάμπλους και μερικές δεκάδες στη Ραμάλα και τη Χεβρώνα, όπως ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη Λωρίδα της Γάζας, από την άλλη, τα περισσότερα από τα καταστήματα και τα εστιατόρια παρέμειναν σήμερα κλειστά, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα για γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στη βόρεια Γάζα, κατά τη διάρκεια μιας μικρής διαδήλωσης γυναικών, οι συμμετέχουσες έκαψαν φωτογραφίες του Τραμπ.

«Τέτοιες εκστρατείες μίσους έχουν ως στόχο να οδηγήσουν τον λαό και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να αποδεχτούν τις διαταγές, τις απειλές και την τυραννίας των ΗΠΑ και του Ισραήλ – και είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της ΟΑΠ, Σαέμπ Ερεκάτ.

Μοιράσου το άρθρο: