Τουλάχιστον έξι εκτελέσεις την ημέρα θέλει ο Ντουτέρτε

«Ίσχυε και στο παρελθόν η θανατική ποινή, αλλά δεν γινόταν τίποτε. Δώστε τη σε εμένα και θα την εφαρμόζω καθημερινά σε πέντε με έξι εγκληματίες», δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε. Οργή καθολικών ιερέων και στελεχών ΜΚΟ.

«Οι Φιλιππίνες θα θεωρούνται μια χώρα βαρβάρων. Οι Φιλιππίνες θα γίνουν η παγκόσμια πρωτεύουσα της θανατικής ποινής», καταγγέλλει ο πατέρας Ζερόμ Σεσιλάνο της Ένωσης Καθολικών Ιερέων των Φιλιππίνων, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία «αντιτίθεται πλήρως» στα σχέδια του προέδρου.

Ο Ντουτέρτε έχει γίνει στόχος σφοδρών επικρίσεων εξαιτίας της αιματηρής του εκστρατείας κατά της διακίνησης ναρκωτικών και «του πολέμου κατά της εγκληματικότητας» στο πλαίσιο του οποίου έχουν σκοτωθεί 5.300 άνθρωποι από τον Ιούνιο οπότε ανέλαβε την προεδρία.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2006 στη χώρα, έπειτα από έντονες πιέσεις της καθολικής εκκλησίας, δόγμα στο οποίο ανήκει περισσότερο από το 80% των Φιλιππινέζων.

Ο Ντουτέρτε κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου με μεγάλη διαφορά, υποσχόμενος ότι θα πατάξει τους δεκάδες χιλιάδες διακινητές ναρκωτικών και ότι θα διορθώσει τα κενά του δικαστικού συστήματος, αλλά και πως θα επαναφέρει τη θανατική ποινή.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ανέφερε σε επιστολή του προς τους Φιλιππινέζους βουλευτές ότι η χώρα θα παραβιάσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αν επαναφέρει τη θανατική ποινή.

«Το να θέσει ποσόστωση στις εκτελέσεις πάει πολύ!», αντέδρασε από την πλευρά του ο Ρόμεο Καμπάρντε, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στις Φιλιππίνες. «Πάει πολύ διότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οκτώ στους δέκα Φιλιππινέζους δήλωσαν σε δημοσκόπηση ότι ανησυχούν ότι εκείνοι ή κάποιος που γνωρίζουν ενδέχεται να πέσει θύμα εξωδικαστικής εκτέλεσης, αν και η πλειοψηφία ενέκρινε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του Ντουτέρτε.

Παρά την ανησυχία αυτή, οι Φιλιππινέζοι στηρίζουν τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του Ντουτέρτε, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες χαρακτήρισαν «εξαιρετική» την πολιτική του προέδρου των Φιλιππίνων σχετικά με το θέμα αυτό, με ποσοστό 85%, έναντι μόλις 8% που εξέφρασε τη διαφωνία του.

Ο Μάρτιν Άνταναρ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ανησυχίες των Φιλιππινέζων και επανέλαβε ότι οι φόνοι δεν υποκινούνται από το κράτος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 71% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι σημαντικό να παραμένουν ζωντανοί όσοι κατηγορούνται για χρήση ή διακίνηση ναρκωτικών, ενώ ένας μικρός αριθμός δήλωσε ότι οι εξωδικαστικές εκτελέσεις αποτελούν πρόβλημα.

Παράλληλα το 88% απάντησε ότι παρατήρησε μείωση στο πρόβλημα των ναρκωτικών στη γειτονιά του.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος