Η Τουρκία θα επέμβει στην Αφρίν και την Μανμπίτζ της Συρίας για να αντιμετωπίσει την απειλή της δημιουργίας μιας κουρδικής πολιτοφυλακής ανακοίνωσε η Άγκυρα την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, προσθέτοντας ότι η δυσπιστία της έναντι των ΗΠΑ συνεχίζεται.

Η Άγκυρα πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στην τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν και πως θα συντονιστεί με τη Μόσχα αναφορικά με την κατάσταση των Ρώσων παρατηρητών εκεί.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk πως η Άγκυρα θα συντονιστεί με τη Μόσχα και την Τεχεράνη για μια αεροπορική επιχείρηση στην Αφρίν.

Η υποστήριξη από την Ουάσιγκτον της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας έχει εξοργίσει την Τουρκία, ιδιαίτερα αφού ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας μεθοριακής δύναμης 30.000 μελών που θα περιλαμβάνει την YPG.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε χθες πως συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου για να αποσαφηνίσουν το ζήτημα και πρόσθεσε πως η κατάσταση «έχει περιγραφεί εσφαλμένα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τουρκία να μην αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της πόλης Αφρίν, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Εντούτοις ο Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη στο CNN Turk ότι η Τουρκία θα επέμβει στην Αφρίν και τη Μανμπίτζ για να αντιμετωπίσει τη YPG και ότι η δυσπιστία της έναντι της Ουάσινγκτον συνεχίζεται.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως η διάψευση της Ουάσινγκτον ότι προτίθεται να δημιουργήσει μια συνοριακή δύναμη στη Συρία είναι «σημαντική», όμως πρόσθεσε πως η Άγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή εφόσον οποιαδήποτε δύναμη απειλήσει τα σύνορά της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον δεν θα ιδρύσει κουρδική συνοριοφυλακή στη βόρεια Συρία

Μοιράσου το άρθρο: