Οι Τούρκοι εισαγγελείς που διεξάγουν έρευνα στον στρατό και το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσαν εντολή για την σύλληψη 700 ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και κατά το οποίο περίπου 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν σήμερα το πρωί.

Στην Άγκυρα, η εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 467 προσώπων ως ύποπτων ότι οργάνωσαν απάτες στη διάρκεια διαγωνισμού της αστυνομίας το 2009 για να ευνοήσουν την ανάδειξη συμπαθούντων του Γκιουλέν σε θέσεις ευθύνης. Σε παράλληλη έρευνα δόθηκε εντολή για την σύλληψη 71 ανθρώπων, οι 33 από τους οποίους είναι εν ενεργεία εργαζόμενοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στα εντάλματα περιλαμβάνονται 101 αξιωματικοί εν υπηρεσία, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγουν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, διευκρινίζει το πρακτορείο Anadolu.

Από τη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, η επιχείρηση επεκτάθηκε σε 43 επαρχίες.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί εν αναμονή δίκης τους και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικό προσωπικό και άλλοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν το εύρος της καταστολής αυτής, ενώ η Άγκυρα υπερασπίζεται τα μέτρα που λαμβάνει λέγοντας ότι αποτελούν αναγκαία απάντηση στην απειλή για την ασφάλειά της.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1999, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Μοιράσου το άρθρο: