Ώρα Ελλάδος 13:05, 07:05 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, προγραμματίζεται η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την αναδεικνύουν ως μια από τις κρισιμότερες συναντήσεις στο περιθώριο της διήμερης συνόδου κορυφής της ομάδας G20. Παραμονή της συνάντησης η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας στις ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για το νέο προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την εφαρμογή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και την υπό όρους αναστολή της μεταφοράς των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Πιθανότητες «να γεφυρωθεί το χάσμα» μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ, βλέπει στην αυριανή συνάντηση  το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», σχετικά με την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, η οποία παραμένει αμετακίνητη στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι η συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν χαρακτηρίζεται από χρηματοοικονομικούς κύκλους ως το «μεγάλο γεγονός» της συνόδου των G20.

«Η ανησυχία των Τούρκων επενδυτών ενόψει της παράδοσης του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400, στις αρχές Ιουλίου, συμβάλλει στους κλυδωνισμούς της τουρκικής οικονομίας, επισημαίνει το Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι η λίρα έχει μειωθεί κατά 8,4% έναντι του δολαρίου, και πλέον είναι το «χειρότερο νόμισμα» των αναδυόμενων αγορών μετά το πέσο της Αργεντινής. Ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index παρέμεινε 4% πίσω από τον δείκτη MSCI Emerging Markets, καθώς οι τουρκικές μετοχές αποτυγχάνουν να προσελκύσουν αγοραστές.

Η συνάντηση μπορεί να καταλήξει σε αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πλήξουν και τις εξαγωγές τουρκικών αγαθών, προειδοποιεί ωστόσο, το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Επικαλούμενο αναλυτές επισημαίνει ότι «ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης όχι μόνο για τα αμερικανικά F-35 και τους ρωσικούς S-400 αλλά και για την υποστήριξη της Τουρκίας προς το Ιράν.

Η Moody’s πρόσφατα υποβάθμισε 18 τουρκικές τράπεζες, εκτός από την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, υπενθυμίζει το αμερικανικό δίκτυο και συνεχίζει: «Ο Ερντογάν έφτασε στη συνάντηση των G-20 την επομένη της ταπεινωτικής εκλογικής νίκης για το κόμμα του στις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη κι ενώ η χώρα του εισήλθε πρόσφατα στην πρώτη ύφεση σε μια δεκαετία.

Παρ’όλα αυτά, ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη ήδη σε πρόσκληση να επισκεφτεί ο Ντόναλντ Τραμπ την Τουρκία, τον Ιούλιο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως μπορεί να πείσει τον Τραμπ να μην επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα του, ο Ερντογάν απάντησε στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei: «Πιστεύω ότι η συνάντησή μου με τον πρόεδρο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου της G20 θα είναι σημαντική για την άρση του αδιεξόδου στις διμερείς σχέσης μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας». «Εξάλλου, συζητείται μια επίσκεψη του κ. Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο», συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Άγκυρα δεν θα ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος και ότι «δεν έχει ακούσει κάτι» από τον Τραμπ όσον αφορά τις κυρώσεις. «Τους έχουμε ήδη πληρώσει 1,25 δισ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος των F-35. Εάν κάνουν μια τόσο λαθεμένη κίνηση, θα το πάμε σε διεθνές επιδιαιτητικό δικαστήριο, διότι θα ζητήσουμε να μας δώσουν πίσω τα χρήματα που έχουμε δαπανήσει ως τώρα», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ιαπωνική εφημερίδα.

 

Μοιράσου το άρθρο: