Η Κίνα επιβεβαίωσε την επίτευξη προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που προβλέπει κυρίως τη σταδιακή μείωση των τιμωρητικών τελωνειακών δασμών σε βάρος κινεζικών προϊόντων, έπειτα από 19 μήνες έντασης με την Ουάσιγκτον.

Τα δύο μέρη θα πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εμπορίου Ουανγκ Σουουβέν,  ενώ ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη αναρτήσει μήνυμα στο Twitter: «Είμαστε πολύ κοντά σε  φανταστική συμφωνία για όλον τον κόσμο. Ευχαριστώ!» ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση θα ξεκινήσουν «αμέσως».

Από τον περασμένο χρόνο, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον έχουν επιδοθεί σε ένα εμπορικό μπραντ ντε φερ, που μεταφράστηκε από την αμοιβαία επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιες συναλλαγές.

 

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την εφαρμογή των νέων δασμών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιβάλει νέο γύρο τελωνειακών δασμών, ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε βάρος κινεζικών προϊόντων, μετά την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας με το Πεκίνο.

«Οι τελωνειακοί δασμοί που προβλέπονταν για τις 15 Δεκεμβρίου δεν θα επιβληθούν, διότι καταλήξαμε σε συμφωνία» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις σχετικές ανακοινώσεις από το Πεκίνο.

Βάσει της συμφωνίας, η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τους δασμούς ύψους 25% στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μειώσει σε περίπου 7,5% τους δασμούς που επιβάλλονται σε άλλες κινεζικές εισαγωγές ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το Πεκίνο αποδέχθηκε να αυξήσει τις αγορές αγροτικών προϊόντων made in USA, όπως αξίωνε ο Ντόναλντ Τραμπ, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Όμως οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν κανένα ποσό σήμερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters

Μοιράσου το άρθρο: