«Τρελό» αποκάλεσε τον Πενς ο Μαδούρο-Σε 45 ημέρες στις ΗΠΑ το καραβάνι των μεταναστών

Την  οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Βενεζουέλας  Νικολάς Μαδούρο  προκάλεσαν οι αναφορές του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πένς  που κατηγόρησε το Καράκας ότι χρηματοδοτεί και βρίσκεται πίσω από ένα καραβάνι χιλιάδων μεταναστών από χώρες της κεντρικής Αμερικής που βρίσκεται στο Μεξικό και προσπαθεί να φθάσει στην αμερικανική επικράτεια.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αποκάλεσε  τον Πένς την Τετάρτη «τρελό» και «εξτρεμιστή» σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης την Τρίτη, πως o πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες τον ενημέρωσε πως το «καραβάνι» των μεταναστών «οργανώθηκε από κινήματα της αριστεράς στην Ονδούρα, με χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα» και έκρινε ότι στάλθηκε «προς τον Βορρά για να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία».

Αργότερα, πλάι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, ο Πενς υποστήριξε ακόμη ότι το «καραβάνι» αυτό των 7000 ανθρώπων που κινείται προς τις ΗΠΑ,  «οργανώθηκε από διακινητές  που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή, από επικίνδυνα μέλη μιας συμμορίας», αναφερόμενος στην Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13).

Το «καραβάνι» στάλθηκε «προς τον Βορρά για να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία», συνέχισε ο Πενς, τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα The Washington Post στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο Τραμπ υποστηρίζει εδώ και μέρες ότι στο «καραβάνι» συγκαταλέγονται μέλη της βίαιης συμμορίας Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13). Ακόμη, τις τελευταίες μέρες κατήγγειλε πως ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται άνθρωποι από «τη Μέση Ανατολή», αφήνοντας να πλανάται — χωρίς να δίνει διευκρινίσεις — η απειλή της τρομοκρατίας.

Η εφημερίδα The Wall Street Journal και η αμερικανική συντηρητική οργάνωση Heritage Foundation έχουν τονίσει ότι ο Μπαρτόλο Φουέντες, πολιτικός που είχε παλαιότερα εκλεγεί στο κοινοβούλιο της Ονδούρας, συνδέεται με το καραβάνι.

Ο Φουέντες, στέλεχος του αριστερού κόμματος Ελευθερία και Επανίδρυση, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε ενθαρρύνει τους μετανάστες να μετακινηθούν μαζί γιατί ήταν περισσότερο ασφαλές.

Οι χιλιάδες μετανάστες που ξεκίνησαν από την Ονδούρα στις 13 Οκτωβρίου διένυσαν τα πρώτα εκατό χιλιόμετρα εντός του εδάφους του Μεξικού στην πορεία τους προς τις ΗΠΑ ενώ τους απομένουν περισσότερα από 3.000.

Οι περίπου 7.000 άνθρωποι, κυρίως από την Ονδούρα, που μετέχουν στο καραβάνι αυτό αναχώρησαν χθες Τετάρτη την αυγή από την περιοχή Ουίξτλα, στο νότιο Μεξικό, όπου είχαν σταματήσει για μια μέρα για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να πλυθούν. Ορισμένοι έχουν ήδη διανύσει 800 χιλιόμετρα.

Το καραβάνι έφτασε χθες το βράδυ στο Μαπαστεπέκ, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα μεταξύ Μεξικού και Γουατεμάλας, τα οποία διέσχισαν στις 19 Οκτωβρίου.

Αυτοί υπολογίζουν ότι χρειάζονται 45 ημέρες για να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Ψάχνουν λύσεις και μέτρα οι Αμερικανοί 

Καθώς το μεγάλο καραβάνι μεταναστών κινείται βόρεια, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται με το Μεξικό πώς να διαχειριστούν την κατάσταση από τη στιγμή που φτάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN.

Οι αξιωματούχοι αναλύουν τη νομιμότητα των διαθέσιμων επιλογών ως προς τη λήψη μέτρων που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση Τραμπ, δίνοντας έμφαση και στη δυνατότητα αλλαγής των διαδικασιών προκειμένου να επιταχυνθεί η αποχώρηση των μεταναστών που στερούνται νομικής βάσης για την παραμονή τους στις ΗΠΑ, δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS).

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει “οριστικές αποφάσεις” για τον τρόπο της αντίδρασης της, όταν οι μετανάστες φτάσουν στη νότια συνοριακή γραμμή.

Μεταξύ των θεμάτων που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με το Μεξικό είναι και το ενδεχόμενο οι μετανάστες από το καραβάνι να μπορούν να κρατηθούν στο έδαφος του, πριν φτάσουν σε ένα προκαθορισμένο σημείο εισόδου στα σύνορα των ΗΠΑ. Παράλληλα οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με το Μεξικό για το αν οι μετανάστες από το καραβάνι αυτό θα μπορούν να απελαθούν στο Μεξικό, άσχετα από τη χώρα της προέλευσής τους. Το προσωπικό συνοριακής ασφάλειας εξετάζει επίσης όλα τα ενδεχόμενα για την ανάληψη δράσης χωρίς να έχουν γίνει κάποιες ενέργειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος