Σε νέες προκλητικές δηλώσεις με επίκεντρο την εθνική κυριαρχία των ελληνικών νησιών προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγα 24ωρα πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Κάποια ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, έχουν όμως χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 μίλια, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: Υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο με αμφισβητούμενη κυριαρχία. Την ίδια ώρα ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντολμέρ υποστήριξε ότι η Τουρκία συνεχίζει με τέσσερα πλοία, δυο γεωτρητικά και δυο ερευνητικά, στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «οι ισορροπίες ανατράπηκαν μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας».

Στην συνέντευξη του στο CNN Turk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέληξε, χαρακτηρίζοντας εθνικό ζήτημα την κυριαρχία ορισμένων νησιών. «Η Τουρκία επίσης σεβάστηκε τις αποφάσεις του διεθνούς Δικαστηρίου (της Χάγης) και μπορείτε να δείτε ότι σέβεται τα έξι μίλια», τόνισε.

«Όπως ξέρετε τόσο στην συνθήκη της Λωζάνης και στην Συμφωνία του 1948 υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν είναι αδιαμφισβήτητη. Πρόκειται για εθνικό θέμα», πρόσθεσε.

Μετά το Κάρντακ (Ίμια) δεν υπήρξε καμμιά αλλαγή από νομική ή γεωγραφική άποψη ως προς το καθεστώς των νησιών», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας. «Η Τουρκία επίσης σεβάστηκε τις αποφάσεις του διεθνούς Δικαστηρίου (της Χάγης) και μπορείτε να δείτε ότι σέβεται τα έξι μίλια», ανέφερε επίσης.

Σε ομιλία του στο Ίδρυμα Σέτα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε στα περί «δίκαιου διαμοιρασμού των φυσικών πόρων» της Ανατολικής Μεσογείου, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα με την Ελλάδα που πρέπει να επιλυθούν. Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και αναφέρθηκε στην υπό εξέταση αναβίωση του Μηχανισμού Διερευνητικών Επαφών.

«Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνίες με την Ελλάδα, όχι όμως και με τους Ελληνοκύπριους», τόνισε ενώ επανέλαβε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει αλλάξει τις ισορροπίες.

Ανταπόκριη:Αριάννα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο: