Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε «την πλέον ανατριχιαστική απειλή», σύμφωνα με το Associated Press, για την Ευρώπη σχετικά με την απάντηση των Βρυξελλών στις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.»Αν μας τιμωρήσουν, θα στείλουμε τους αιχμαλώτους της ISIS πίσω στις ευρωπαϊκές χώρες», διαμήνυσε χαρακτηριστικά.

«Έι ΕΕ, μάθε το εξής: η Τουρκία δεν είναι απ’ αυτές τις χώρες που ήξερες μέχρι τώρα. Είμαστε μια χώρα που κάθεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μαζί σου», δήλωσε ο Ερντογάν για να προειδοποιήσει: «Οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί ξαφνικά να τελειώσουν».

«Δεν σας συμφέρει να δίνετε τελεσίγραφα στην Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Κύπρο. Δεν τους δίνουμε πολλή σημασία και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας», δήλωσε ακόμη.

«Ας μην τον αφήσουν, δεν είναι δικό μας πρόβλημα», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν ερωτηθείς για τον απελαθέντα από την Τουρκία Αμερικανό τζιχαντιστή που δεν έγινε δεκτός στον ‘Εβρο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε πως η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους, και πως μπορεί να τους ανοίξει την πόρτα προς την Ευρώπη.

«Θα πρέπει να αναθεωρήσετε τη στάση σας απέναντι στην Τουρκία, η οποία κρατά περισσότερους από χίλιους τζιχαντιστές στη φυλακή», πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά την αναχώρηση του Ερντογάν για την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, η οποία ήδη «επισκιάστηκε»  αφού ο Ερντογάν επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι δεν τηρεί «τη δέσμευση» να απομακρυνθούν οι Κούρδοι μαχητές της πολιτοφυλακής YPG από τη μεθόριο μεταξύ Συρίας- Τουρκίας.

Διακομματική Επιτροπή Αμερικανών βουλευτών καλεί μέχρι την τελευταία στιγμή τον πρόεδρο Τραμπ να ακυρώσει την επίσκεψη Ερντογάν, αναφέρουν νέα δημοσιεύματα.

«Κομίζω αποδείξεις ότι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε για τη Συρία δεν γίνεται πλήρως σεβαστή», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το αεροδρόμιο της Άγκυρας, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη στις 17 Οκτωβρίου και άνοιξε τον δρόμο για την αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας, στη βορειοανατολική Συρία.

«Ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ είναι σε θέση να απομακρύνουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος», πρόσθεσε ο Ερντογάν, υπενθυμίζοντας την ξεχωριστή συμφωνία στην οποία κατέληξε η Τουρκία με τη Ρωσία για απομάκρυνση την YPG από άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας σε συνεργασία με τον συριακό στρατό.

ΟΗΕ: «Κοινή, διεθνής ευθύνη» η τύχη των ξένων τζιχαντιστών

«Πιστεύω ότι υπάρχει κοινή, διεθνής ευθύνη χρειάζεται πραγματική, διεθνής αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε παρέμβαση του για το θέμα των τζιχαντιστών..

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες και τα παιδιά των ξένων τζιχαντιστών ο Γκουτέρες εκτίμησε ότι «κατά την προσωπική μου άποψη κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», να τους επαναπατρίσει και «να οργανώσει μηχανισμούς επανένταξης στην κοινωνία».

Η Τουρκία άρχισε χθες Δευτέρα να απελαύνει ξένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που κρατούσε, εν μέσω διεθνούς ανησυχίας ότι υπονομεύει τις  κουρδικές δυνάμεις που φρουρούν φυλακές με χιλιάδες τζιχαντιστές, κυρίως Γάλλους και Αμερικανούς, σε διάφορες φυλακές στη βορειοανατολική Συρία.

Ρεπορτάζ: Ανδριάνα Μαγγανιά

Πηγή:ΕΡΤ1

 

Μοιράσου το άρθρο: